Revizija se nastavlja: U institucijama ZDK otkriveno osam nevjerodostojnih diploma

102

U postupku revizije diploma zaposlenika u institucijama i ustanovama Zeničko-dobojskog kantona dosad je provjereno 7.338 svjedodžbi, od kojih je utvrđena vjerodostojnost 7.166, a osam diploma proglašeno je nevjerodostojnim, potvrdio je Feni predsjednik Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić.

Po njegovim riječima, u toku je provjera za još 129 diploma, dok je za 35 diploma potrebno uplatiti taksu ustanovama koje su te diplome izdale.

“Institucije koje su djelimično provele postupak revizije, kao razlog nezavršavanja zadatka navode da obrazovne ustanove zahtijevaju plaćanje takse za provjeru vjerodostojnosti diploma te iz tog razloga nisu okončale proces revizije”, rekao je Fejzić.

On je najavio da će revizijom biti obuhvaćeno oko 11.500 zaposlenika u 158 tijela uprave i institucija u ZDK.

Revizijom su obuhvaćeni nosioci izvršnih funkcija i savjetnici nosioca izvršnih funkcija, državni službenici i namještenici, uposlenici kantonalnih institucija – uposleni u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač ZDK ili se u cjelini ili djelimično finansiraju iz budžeta ZDK, javnim preduzećima i privrednim društvima sa većinskim vlasničkim kapitalom.

Postupak podrazumijeva provjeru visokoškolskih, srednjoškolskih, ali i diploma koje su stečene tokom osnovnog obrazovanja.

“Provjerene su isprave 5.614 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od kojih je 3.731 osnovnih i 1.883 zaposlenika srednjih škola. Kod samo tri ili 0,05 posto zaposlenika obrazovnih ustanova nije mogla biti utvrđena vjerodostojnost izdatih obrazovnih isprava. O tome su blagovremeno dostavljeni izvještaji nadležnim organima Uprave policije MUP-a ZDK i Tužilaštva ZDK radi preduzimanja daljnjih radnji”, ističe Fejzić.

Nevjerodostojnim su proglašena i tri svjedočanstva zaposlenika Uprave policije MUP-a ZDK i kod jednog zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica, o čemu su podnesene krivične prijave, te su izdata rješenja o prestanku radnog odnosa.

Nevjerodostojna je, navodi Fejzić, bila i diploma jednog zaposlenika Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović“ u Zenici, kojem je također prestao radni odnos, ali nemaju podataka o podnošenju krivične prijave u tom slučaju. Izvještaje o reviziji, od 35 institucija, podnijelo je njih 33, dok dvije ustanove nisu dostavile izvještaje.

“Reviziju nisu proveli Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK, koja je započela postupak revizije, ali s obzirom na veliki broj uposlenih u tom organu uprave, postupak još nije okončan. Šumsko privredno društvo ZDK također je započelo proces revizije, koji još traje. KBZ nije u potpunosti provela Odluku Vlade ZDK za provjeru diploma, nego je izvršila samo djelomičnu provjeru svjedočanstava stečenih isključivo vanrednim školovanjem”, rekao je Fejzić.

RTV Visoko/BHRT.ba