O nama

Radio-televizija Visoko (RTV) djeluje u okviru Javne ustanove Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko i ima tri medijima: Radio Visoko, Televizija Visoko, web stranica – www.visoko-rtv.ba.

Radio Visoko

Krajem jula 1969. godine organizuje se izvještavanje o dešavanjima u Visokom putem javnog razglasa na Jaliji, a zvaničan početak emitovanja počinje 26. jula 1977. godine. sa predajnikom snage 100W.

Godine 1980. izgrađen je antenski stub i predajnik od 1 KW. U početku je emitovan program 3 puta sedmično. Do 1998. godine Radio Visoko se emitovao na FM 92,3 MHz i ST 250,5 m i 1197 KHz, a od 1998. godine ukida se emitovanje na ST.

Razvojem novih medija, Radio Visoko nikad nije izgubio svoju specifičnost, tradiciju i prepoznatljivost, tako da i danas postoji mnogo onih kojima je Radio Visoko za nijansu draži od svih ostalih medija, jer sve je stvar stare dobre navike i dugogodišnje tradicije.

Televizija Visoko

Televizija Visoko je nastala na samom početku rata 1992. godine. Pošto je postojala optička vidljivost predajnika na brdu Kula Banjer i sarajevskog Huma ugrađen je TV Link kao jedina medijska veza ostalih, tada slobodnih dijelova BiH sa tada opkoljenim Sarajevom.

Prva TV emisija bila je o šteti granatiranja Visokog 13. jula 1992. godine. Pored informativnih emisija i reemitovanja programa TV Sarajevo u ratu je putem TV Visoko emitirana i „TV škola na daljinu“ koja je omogućila praćenje nastave osnovcima i srednjoškolcima u vrijeme prekida nastave školske 1992/1993. i 1993/1994. godine.

Dnevno se emituje 8 sati TV programa koji prati aktuelna dešavanja u Visokom i ZDK, a emituju se i drugi prilozi i emisije koji se dobijaju razmjenom sa ostalim TV kućama.

U skladu sa propisima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, od koje je ”Radio-televizija Visoko” dobila dugoročnu dozvolu za rad, emituju se programski sadržaji od informativnog, kulturnog, obrazovnog, pa do specijalizovanog programa.

Radio-televizija Visoko bavi se pripremom, proizvodnjom, prenosom i emitovanjem radio i televizijskog programa namijenjenog javnosti.

Multimedijalni program – web

Uz televizijsku proizvodnju i emitovanje, od 7. aprila 2017. godine u okviru JP ”Radio-televizija Visoko” počela je sa radom redakcija Multimedijalnog programa – web stranica www.visoko-rtv.ba.