Nelegalna internet prodaja uzima zamah: Za dva mjeseca oduzeta odjeća i obuća vrijedna 800.000 KM

Zakon o unutarnjoj trgovini u Federaciji BiH još se nalazi u formi nacrta, a on bi, između ostalog, trebao dodatno regulirati oblast online trgovine. Trenutno je ova oblast u našoj državi neuređena te nelegalna trgovina “cvjeta” pred očima države.

Putem web stranica, ali i društvenih mreža, moguće je kupiti skoro sve – od najobičnijih perlica za izradu narkvica do bijele tehnike.

Preuzimanje robe ovisi o tome iz kojeg grada u BiH naručujete pa je tako robu moguće preuzeti lično ili putem pošte.

S obzirom na to da se radi o trgovini “na crno”, kupac nije zaštićen te mu nitko ne jamči da će se unutar paketa naći baš onaj proizvod koji je vidio na fotografiji pa naručio.

Sve silne stranice za prodaju vide, naravno, i vršioci raznih dužnosti, ali i inspekcija, iako njihova reakcija izostaje.

Oni uvijek ističu da građani sa ilegalnih stranica naručuju na vlastitu odgovornost, dok se istovremeno lista prevarenih kupaca širi.

Roba, nova i polovna, uglavnom se nabavlja iz inozemstva. Poslali smo upit Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz kojeg su nam kazali koliko je odjeće i obuće oduzeto u proteklom periodu.

Samo u siječnju i veljači 2024. godine vrijednost oduzetog tekstila iznosila je 579.423 KM, a obuće 320.350 KM.

Kada je riječ o 2023. godini vrijednost oduzetog tekstila iznosila je 2.852.909 KM. U istom vremenskom periodu oduzeta je vj+rijednost obuće u iznosu od 352.710 KM, a bijele tehnike u vrijednosti 23.775 KM.

Iz Porezne uprave BiH su nam kazali da postupajući po prijavama koje dostavljaju građani, a koje se odnose na nezakonito obavljanje online trgovine, Porezna uprava FBiH provodi obavještajno-istražne radnje na utvrđivanju identiteta osoba koje se bave internet trgovinom.

“Ukoliko lica nisu registrirana za obavljanje navedenih djelatnosti (trgovina na malom putu pošte ili interneta, šifra djelatnosti 47.91), prikupljaju se dodatni podaci u vezi s obimom ostvarenog prometa, te se vrše inspekcijski nadzori”, objasnili su nam.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor od Federalne inspekcije kada je riječ o koracima koji su poduzeti u suzbijanju nelegalne online trgovine.

Legalni internet prodavači registrirani kao pravna lica te u bankama imaju otvorene račune. Zakonom su obvezni da prilikom svake prodaje izdaju fiskalni račun.

Raniji podaci pokazali su da je u europskim granicama zaplijenjeno 56 posto falsificiranih proizvoda koji su bili predmet trgovine na internetu.

RTV Visoko/Zenicablog.com/Klix.ba

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije