POLJOPRIVREDNIK OMER ČELEBIĆ: NAJVIŠE ULAŽEMO U PROIZVODNJU CVIJEĆA

985

Ako ste ljubitelj cvijeća, sigurno s nestrpljenjem čekate dan kad radovi u vrtu mogu započeti. Obično je to početak marta kada možete krenuti sa sijanjem sjemena u zatvorenom  prostoru ili sredina aprila ako planirate saditi direktno u vrtu. Mi smo posjetili Omera Čelebića u Gornjem Moštru i sa njim razgovarli o tome koje se vrtno cvijeće sije ili sadi u proljeće.

“Poljoprivredom se bavimo oko 12 godina i uglavnom smo bazirani na proizvodnju u plastenicima, staklenicima i proizvodnjom na otvorenom. Proizvode plasiramo prvenstveno na tržištu Sarajeva, ali i putem veleprodajne mreže na širem području FBiH. U sklopu ponude i asortimana imamo veliki izbor šarenog proljetnog cvijaća, rasada povrća kao i aromatičnog bilja. Najviše ulažemo u proizvodnju cvijeća. Cvijeće se radi svih 12 mjeseci, nema prekida, početak sezone je u augustu kada nam dolaze sadnice koje prodajemo za 8. mart, nakon toga slijede proljetne sadnice. Poskupljenja su se odrazila i na ovaj sektor, ova godina je malo teška jer su energenti poskupili preko pedeset posto, supstrat je poskupio i sve ostalo, ali ja vjerujem da ćemo mi kao i uvijek izaći na kraju sa svim”- govori za RTV Visoko, poljoprivrednik Omer Čelebić.

Kod održavanje cvijetnih vrtova u dvorištima početkom proljeća, savjet je da se ukrasne biljke ne zalijevaju previše. Ako je cvijeće u hladu, ono se po pravilu zalijeva manje, dok se ono na suncu zalijeva obilnije. U proljeće klimatski uslovi određuju i količinu vode, ako je vlažnost veća, dolazi do manjeg zalijevanja i obrnuto.

Naš sagovornik preporučuje i da pazite kad kupujete sjeme ili gomolje da je proizvedeno iste sezone kada ćete ga i saditi. Sadite poslije zadnjeg mraza. Sadite u zemlju koja je dobro drenirana i sa dosta komposta Kompo, poznatog kao „smeđe đubrivo“, predstavlja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem. Kada sadite pazite na preporučenu dubinu sadnje. Dobro zalijte poslije sadnje.

Dobrobit cvijeća je višestruka, poklanjanjem cvijeća izražavamo ljubav, zahvalnost, uvažavanje, ono pozitivno utiče na kvalitet života, a blizini cvijeća smanjuju tuga, napetost i nelagodu.