Oslobođenje u Visokom: Djeca presretna zbog povratka u dvoranu

161

Visoko važi za jednu od onih sredina koje nose naziv – grad rukometa. U ovom gradu rukomet je sport broj jedan i najviše djece se bavi ovim sportom.

Baš kao i u ostatku svijeta, tako je i u Visokom bila pauza zbog pandemije koronavirusa. No, prije mjesec nastavljeni su treninzi, a počelo je i odigravanje prijateljskih mečeva, piše Oslobođenje.

  • Za nas sve je koronavirus nešto novo, trebali smo se prilagoditi svim tim mjerama koje su uvedene, tako da se tih istih mjera nastojimo što više pridržavati – od socijalne distance, dezinfekcije i svih ostalih stvari. Ovo je kontaktni sport, ali pazimo na zdravlje naše djece, a u slučaju povišene temperature i sl, odmah reagujemo na to. Dijete ide kući dok se ne oporavi. I što se općenito naše trenažne situacije i cijelog procesa tiče, počeli smo trenirati prije mjesec, a treninzi, kao i utakmice se odigravaju u skladu s mjerama i preporukama Civilne zaštite. Nadamo se da će sve ovo brzo proći i da ćemo se svi vratiti onom našem starom trenažnom procesu iako ćemo se morati naviknuti s koronavirusom u narednom periodu, kaže za Oslobođenje Kenan Ahić, trener u omladinskim kategorijama Bosne Vispak, te dodaje:
  • Djeca su jedva čekala da krenu na treninge. Imali smo zajedničku Viber grupu, gdje smo non-stop u kontaktu, dijelimo klipove i utakmice. Djeca su sada na treningu u dvorani, na svom omiljenom mjestu, ona su sretna, kao i svi mi.

Husein Bojčić ima 11 godina, a rukometom se bavi već šest.

  • Nedostajao mi je sport generalno, a ne samo rukomet, pošto nije bilo izlaska iz kuće za djecu, pogotovo na početku karantina, a na kraju su nam dozvolili. Potom sam s drugovima išao na stadion i igrao fudbal i rukomet. Mnogo sam se obradovao povratku treninzima, volim trenirati, pošto mi je i dedo (Alija Bojčić, op. a) bio poznati rukometaš, pa sam to naslijedio od njega. Poželio sam i drugove i trenera i stvarno sam sretan da smo se vratili ovome, kaže nam mladi Husein.

Dino Mujanović ima 12 godina, a, kao i kolega Husein, ovim sportom se bavi šest.

  • Mnogo mi je nedostajao rukomet. Provodio sam vrijeme kući pošto je bio karantin na snazi. Pomalo sam poslije izlazio napolje i sam trenirao. Tužan sam bio, jer su prestali treninzi i utakmice, ali, evo, vratili smo se i svi smo sad sretni, istakao je Mujanović.