GRAD VISOKO GLAVNI PARTNER U PROJEKTU RAZVOJA TURIZMA U KS I TURISTIČKIM DESTINACIJAMA U NJEGOVOJ NEPOSREDNOJ BLIZINI

187

Drugu deceniju zaredom turizam u Visokom je top tema, kako unutar lokalne zajednice, tako i u cijeloj BiH. Visoko sa svim svojim potencijalima, prvenstveno misleći na kompleks Ravne, Bosansku piramidu Sunca, ali i tradiciju i kulturu staru stoljećima, mami turiste ali i svjetske organizacije za međunarodni razvoj.

Jedna je od takvih je i USAID, američka organizacija koja je u saradnji sa Turističkom zajednicom grada Sarajeva pokrenula pojekat po modelu Hub and Spoke kojem je glavni cilj unapređenje ponude u turizmu u Sarajevu, ali i u svim destinacijama oko Sarajeva, dajući primat gradu Visokom kao glavnom partneru u projektu.

„Radimo na promociji projekta koji je vezan za unapređenje saradnje između Kantona Sarajevo, Grada Visokog, ali i ostalih lokalnih zajednica, kako bismo poboljšali turističku ponudu KS. Nakon evidentiranog manjeg broja noćenja u Sarajevu, zbog ograničene turističke ponude, javila se ideja i potreba za realizacijom ovog projekta. Cilj je da se preusmjeravanjem turista u ostale turističke destinacije u neposrednoj blizini, ostvari veći broj noćenja u Sarajevu,“ izjavio je član Povjerenstva Turističke zajednice KS, Tarik Imamagić.

Ciljevi sastanka bili su identifikacija svih atraktivnih lokaliteta u gradu Visokom, povećanje interesa turista za lokacije koje se nalaze u neposrednoj blizini Kantona Sarajevo. Za grad Visoko današnji sastanak i napori koje su uložili predstavnici Gradske Uprave Visoko, Odsjeka za privredu, Zavičajnog muzeja Visoko, Fondacije AP BPS, JU Centar za kulturu sport i informisanje, bitni su u promociji svih atrakcija u Visokom kao vodeće lokacije u BiH u sferi turizma.

Razlog implementacije projekta po modelu Hub and Spoke je limitirana ponuda grada Sarajeva koja bi nakon involviranja ostalih mikrodestinacija bila obogaćena i obezbijedila bi duži boravak turista na ovim prostorima. Model Hub and Spoke povezuje glavnu destinaciju sa destinacijama u blizini, atrakcijama i iskustvima kroz skup cjelodnevnih, poludnevnih itinerera ili ponuda koji su bazirani u glavnoj destinaciji, uz mogućnost raznih izleta i posjeta u lokacijama koje se nalaze uz centralnu tačku (hub).

Prednost modela Hub and Spoke je rast turizma, osigurava pravednu raspodjelu ekonomskih od turističkih aktivnosti, smanjuje pritisak na centralnu destinaciju i balansira ga sa ostalim mikrodestinacijama u blizini. Realizacijom ovoj projekta grad Visoko bi dobio kvalitetan audio i video materijal plasiran na veoma posjećenoj i popularnoj web stranici Visit Sarajevo, gdje bi se nalazile sve turističke atrakcije uz svoj opis.

Grad Visoko bi tim putem unaprijedio turizam u svim oblastima, ali bi istovremeno svi potencijalni posjetitelji bili adekvatno informisani o lokacijama koje mogu obići tokom svoje posjete ovom gradu.

Ilma Hajlovac