“DISANJE NA ŠKRGE” U HLADNIM MJESECIMA- SVI ZAJEDNO PROTIV ZAGAĐIVAČA ZRAKA

707

Sunčana jutra tokom kasnih jesenjih i zimskih mjeseci u Visokom predstavljaju pravu rijetkost. Čaršija smještena na ušću rijeka Fojnice i Bosne najčešće ima maglovite prijepodnevne sate koji u kotlini kakva je visočka mogu potrajati čitav dan.

Da stvar bude gora, najveći dio domaćinstava se i pored mogućeg priključaka na gasnu mrežu, grije na čvrsta goriva. Finansije diriguju odlukama i to je sasvim razumljivo.

Grad Visoko u saradnji sa JP Visoko Ekoenergija riješio je problem jednog od najvećih zagađivača zraka u Visokom Dom zdravlja čija je kotlovnica u vrijeme sezone grijanja dimila gušće i od nekad popularnog voza «Ćire».

Oko 500 tona uglja trošilo se za jednu sezonu grijanja.

Sada je to grijanje na gas i dio grada je „prodisao“.

Dom zdravlja Visoko priključenjem na ekološki zdraviji gas, već u prvoj sezoni grijanja opravdaće sva uložena sredstva ugradnje gasne kotlovnice i prebacivanja na novi sistem grijanja.

Sa ovim ekološkim korakom dobili smo jedan od preduslova da se Visoko sve više pretvara u pravu ekološku općinu.

Naravno, još će biti problema. Sve dok komšije ne prijave komšije koje pale recimo „restlove“(kožne ili skaj otpatke) od rukavica i slične materijale, staru obuću, plastične kante itd., biće dana kada ćemo disati na škrge, paliti alarme zagađenja, udisati bolest, bježati na planine kako bi vidjeli sunce, na putu do planina viđati divlje deponije i neplanski isječenu šumu.

Novačana sankcionisanja nisu popularna ali će postati neminovnost. Pa čak i za fabričke dimnjake ili veće i manje prerađivače kože.

Samo tako možemo sačuvati zdravlje. Kako odraslih, tako i djece.

sinisasubotic@hotmail.com