Delegacija Grada Visoko obilježila desetu godišnjicu smrti Rasima Delića – Generala Armije RBiH

619

Delegacija Grada Visoko danas je na prostoru Memorijalnog kompleksa „Kovači“ u Sarajevu obilježila desetu godišnjicu od smrti generala Armije RBiH, dr. Rasima Delića. U ime Grada Visoko počast su odali i cvijeće položili: Gradonačelnica Amra Babić sa saradnicima i Bajro Fejzić – predsjedavajući Gradskog vijeća, kao i predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija sa područja grada Visoko.

Delegacija Grada Visoko cvijeće je položila i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te se učenjem Fatihe sjetila svih šehida ukopanih na Kovačima.

Rasim Delić rođen je u općini Čelić 4. februara 1949. godine. Sa svojih 18 godina, Delić se upisao na Vojnu akademiju Kopnene vojske i istu završio 31. jula 1971. godine.

Iste godine je stupio u službu JNA. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina, bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA.

13. aprila 1992. godine, zvanično je zatražio otpust iz Jugoslovenske narodne armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane BiH (TO BiH).

Rasimu Deliću je 16. aprila 1992. naređeno da napusti Sarajevo. U Visokom, sa grupom oficira organizuje TO Srednje Bosne, na čijem se čelu nalazio.

Od 12. maja 1992. godine postao je član Glavnog štaba TO i službeno zadužen za organizovanje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina: Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo.

Kada su snage TO postale Armija Bosne i Hercegovine, Rasim Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku ARBiH. U junu 1993. godine imenovan za zapovjednika Glavnog štaba, Armija RBiH.

Rasim Delić je napustio položaj zapovjednika Zajedničke komande Vojske FBiH 1. septembra 2000. godine.

Preminuo je 16. aprila 2010. godine u Sarajevu.