Subota, 24 Februara, 2024

Vlada FBiH dala saglasnost za prihvatanje granta EBRD-a: Milion eura za projekt Vodovod Visoko

Vlada Federacije BiH je odobrila prihvatanje granta od milijun eura od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt Vodovod Visoko.

Sredstva će se koristiti za proširenje sistema vodosnabdijevanja u Moštru, uključujući izgradnju do tri naselja. Odlukom je potvrđeno da je dokumentacija prihvatljiva, uključujući Ugovor o grantu između BiH i EBRD-a, te Nacrt Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije BiH. Federalni ministar financija je ovlašten za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije BiH te Podugovora o grantu između Federacije BiH i Grada Visoko. Sredstva će biti dodijeljena Javnom komunalnom poduzeću „Visoko“ d.o.o. kako bi se provodila IV faza podsistema Porječani, Srhinje i Vratnica, čime će se osigurati pitka, sanitarno ispravna i redovno higijenski i mikrobiološki kontrolirana voda za 1.100 domaćinstava te će na taj način vodosnabdijevanje teritorija Grada Visoko biti 95 posto obuhvaćeno gradskim vodovodnim sustavom, kažu iz Vlade.

“Očekuje se da će radovi početi najkasnije do maja ove godine, nakon potvrde od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća, Almir Hadžialić.

povezani članci

POPULARNO