Četvrtak, 29 Februara, 2024

Elmina Čelebić: „Osmomartovska priprema cvijeća već u punom jeku, u toku i priprema cvijeća za proljeće“

Januar nije mjesec u kome mirujemo već počinjemo sa sjetvom sjemena cvijeća i nekih povrtlarskih kultura. U plastenicima uvijek ima dosta posla. Da bi biljke bile atraktivnije i zdravije najvažnije je redovno prehranjivanje, zalijevanje, prskanje i održavanje optimalne temperature. Porodica Čelebić cvjećarstvom se bavi dugi niz godina, te imaju ozbiljan radni staž u ovom sektoru što potvrđuje veliki broj kupaca koji im godinama ukazuju svoje povjerenje.

„Kada je riječ o obimu proizvodnje cvijeća, negdje oko 1500 metara kvadratnih imamo pod zasadom. Proizvodimo kako osmomartovsko tako i sezonsko cvijeće. Cijela porodica je uključena u sve radove, nas jedanaest, imamo pet prijavljenih različitih obrta, kada je veći obim posla tražimo i ispomoć, sezonske radnike. Iz godine u godinu imamo nova poskupljenja, koja se odražavaju i na ovaj sektor, posebno u pogledu energenata, ali ja vjerujem da ćemo mi kao i uvijek izaći na kraju sa svim”- govori za RTV Visoko, poljoprivrednik Omer Čelebić, valsnik firme „Bildo Company“.

Cvjećari su gotovo jednoglasni u stavu da je proizvodnja ovog ukrasnog bilja najljepša grana poljoprivrede ali najskuplja i veoma zahtjevna. Kada se završi prodaja sezonskog ljetnog cvijeća, počinju pripreme i radovi oko novih zasada, tako da je to posao koji traje tokom cijele godine. U mjesecu augustu vrši se nabavka sadnica koje se prodaju za 8. mart, nakon toga slijede proljetne sadnice.

„Pored pripreme  koju radimo za 8. mart, trenutno u ponudi imamo ciklamu, cinerariju, kućnu primulu, liku i njih radimo u nešto većim količinama, a u manjim količinama imamo ponudu kaktusa, kalenhoja i aloe vere. Jako je puno posla i puno se ulaže u sam proces grijanja, tu je proces održavanja, zalijevanja, prehranjivanja da bi to sve izgledalo ovako kako sada izgleda. Već pripremamo i cvijeće za proljeće“ – kazala nam je Elmina Čelebić, direktorica prodaje.

Uzgajivači znaju koliko je ovo skupa proizvodnja, troškovi veliki, repromaterijal je svake sezone skuplji, ipak prednost ovog posla je što prodaja traje gotovo cijele godine. Detaljnije gledajte večeras u programu TV Visoko,  cijeli razgovor sa našim domaćinima, donosimo uskoro u emisiji „Zdravosfera“.

Amra Čosić

 

povezani članci

POPULARNO