VALENTINOVO: NEKA ŽIVOT LJUBAV ZNAČI

233

Ljubav – za nekoga predstavlja smisao života, a za nekoga tek običnu riječ. Za one koji pripadaju prvoj skupini, 14. februar – poznat kao Valentinovo, sigurno predstavlja korelantan pojam. Tačnije, to je datum kada je ljubav dobila zvanični dan, a svi zaljubljeni praznik kada glorificiraju njeno ime i značaj voljenih u svojim životima, odajući tog dana priznanje ovome, po mnogima, najmoćnijem osjećanju, koje je bilo inspiracija za neke od najuzvišenijih dostignuća čovječanstva.

“Kada je zaljubljen, čovjek ne osjeća nijedan negativan simptom iz svog tijela. I, recimo, anksiozne osobe kada se zaljube – svaka vrsta anksioznosti nestaje”, komentarisala je važnost ljubavi psihologinja i psihoterapeutkinja Nermina Vehabović Rudež.

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za porijeklo Valentinova. Vjerovatno najpoznatija je ona o svećeniku Valentinu, koji je, uprkos zabranama cara Klaudija I, sklapao brakove između ljudi koji su to željeli. Nije se bavio samo ljubavlju između muškarca i žene, nego je promicao ideju ljubavi kao sveobuhvatne pojave, koja može promijeniti svijet.

Iako se Dan zaljubljenih, danas kao globalni fenomen, dosta komercijalizirao, te predstavlja dan kada se proda najviše cvijeća, čestitki, slatkiša i drugih prikladnih poklona, treba imati na umu da nešto najveće i najljepše što možemo pokloniti drugima su pažnja i ljubav.

Stoga, zagrlimo svoje voljene i pokažimo im ljubav, ali ne samo danas nego i sutra, prekosutra…Neka svaki dan bude prožet crvenom bojom i Kupidovim strijelama i neka život ljubav znači! Sretno Valentinovo!

Ivana Dusper