Subota, 24 Februara, 2024

Udruženje „Proljeće“ sa ponudom domaćih proizvoda do srijede u ulici Čaršijska

Sajam domaćih proizvoda u organizaciji Udruženja „Proljeće“, uz podršku Gradske uprave počeo je danas u našem gradu i trajat će do srijede, 6. decembra. Mi smo posjetili sajam, razgovarali sa organizatorima i izlagačima. Izlagači su predstavili različite vrste proizvoda iz domaće radinosti. Radi se o još jednom načinu podrške domaćim proizvođačima, a prvog dana sajma zabilježena je i velika posjećenost.

„Kada je riječ o Udruženju od oktobra smo na adresi Donje Moštre, riječ je o novom udruženju ali kroz realizaciju drugih udruženja djelujemo već pet godina. Riječ je o domaćim proizvodima koji nam dolaze iz cijele BiH, jer svaki grad naše domovine ima proizvod po kome je poznat, i uglavnom takvi proizvodi imaju dugogodišnju tradiciju. Visoko je prepoznatljivo po suhom mesu, te danas ovdje imamo razne suhomesnate proizvode koje možete i da degustirate“- izjavila je za RTV Visoko Nevzeta Babić Goralija, predsjednica Udruženja „Proljeće“.

Cilj sajmova je poboljšati regionalnu konkurentnost i održivi razvoj, stoga je veoma bitno da podržimo domaću proizvodnju kupovinom proizvoda na ovakvim i sličnim sajmovima.

Iz firme  “HANIX” ističu da  dolaze već godinama na vašare, sajmove, i kaže da su njihovi proizvodi već prepoznatljivi. Nude kvalitne proizvode po pristupačnim cijenama.

„Bavim se preradom i uzgojom voća, „KAP PRIRODE“, porodično voćarstvo Numić, na štandu su sve bio proizvodi, imamo sirće i pekmez od divljake, sok od smokve, džemovi crna ribizla, jagoda, drijenjak, šipurak i sl.“- rekao nam je Numić Pašaga.

„Danas na štandu imamo šumski med zatim od bagrema, livade, kestena, planinski i vrijesaka, a tu su i kombinacije sa polenom, propolisom, matičnom mliječju, đumbirom. Tu su i bronhi sirupi jako dobri za kašalj, pluća, bronhije“- izjavio je Ermin Delić iz firma „Zlatne kapi“.

Nezaobilazna je bila i gračanička tahan halva koju, kako kaže, rade sa egipatskim tahinovim uljem, koja je zdrava za štitnu žlijezdu.

Sajmovima domaćih proizvoda utiče se na svijest građana da kupovinom doprinesu svojoj zajednici, te kupovinom bosanskohercegovačkih proizvoda podrže privredu Bosne i Hercegovine.

Amra Čosić

povezani članci

POPULARNO