Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Održana informativna sesija posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru

Služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Visoko i JU Centar za kulturu, sport i informisanje, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH, bili su organizatori informativne sesije posvećene energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru. U pitanju je projekat “Dekarbonizacija stambenog sektora” koji finansira Švedska.

Visoko se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama. Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i energetskom efikasnošću.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 opština i gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na info sesiji su predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za naš grad unutar ovog projekta. Cilj je stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Također su istaknute brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Nusret Smajović

povezani članci

POPULARNO