Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

U ZDK-u gripa dominantna ove sezone, situacija s Covidom-19 stabilna

Na području Zeničko-dobojskog kantona proteklih sedam dana evidentirano je ukupno 1.900 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), odnosno sezonskih respiratornih infekcija koje se javljaju u isto vrijeme kad i gripa – potvrdio je Feni kantonalni epidemiolog iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Alis Kozica.

Od početka ovosezonskog nadzora, od 40. sedmice 2022. godine, već su u 12 gradova i općina tog kantona evidentirana ukupno 19.774 takva slučaja.

– Proteklih sedam dana evidentirano je ukupno 187 oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI), odnosno od početka nadzora 1.072 slučaja ove sezone. Teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu (SARI) nije bilo evidentirano ni protekle sedmice, kao što ih nije bilo od početka ovosezonskog nadzora – ističe Kozica.

U trećoj sedmici ove godine, napominje, PCR-testovima otkriveo je i 17 te antigenskim testovima osam novozaraženih od Covida-19, odnosno ukupno 25 osoba. U dvije bolnice, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, hospitalizirano je 11 pacijenata koji se liječe od infekcije Covida-19.

-Gripa je dominantna već ove sezone, dok je stabilna situacija sa Covidom-19. S obzirom da su i djeca jučer ponovo krenula u školu, odnosno počelo je drugo polugodište u našem kantonu, očekivati je da ćemo u danima pred nama brzo ući u ‘pik’ zaraze gripom, koja će se u takvim uslovima učestalije prenositi. Obično je to u našem kantonu zadnja sedmica januara ili početak februara, kada polako počinje padati broj infekcija sezonskom gripom – objašnjava Kozica.

U cilju sprečavanja težih infekcija, posebice kod kardiovaskularnih i oboljelih od dijabetesa, on preporučuje vakcinaciju protiv sezonske gripe. Vakcine su, kako je naveo, prema nekim istraživanjima u zemljama zapadne Evrope i Amerike kod čak 105.000 oboljelih spriječile teže zdravstvene posljedice.

RTV Visoko/Fena/INZ Zenica

povezani članci

Najnovije