Utorak, 23 Jula, 2024

Potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja djece

U Maloj sali Gradske uprave Visoko danas je upriličeno svečano potpisivanje multisektoralnog Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u gradu Visoko.

U izradi Protokola učestvovala je radna grupa koju su činili predstavnici lokalnih ustanova i institucija, kao i predškolske ustanove, te osnovnih i srednjih škola.

– Zadovoljstvo mi je prisustvovati današnjem potpisivanju ovog značajnog Protokola, a svi znamo da je prevencija najbolji lijek, a isto tako smo svjedoci kako u Visokom imamo mnogo djece koja se bave prosjačenjem. Naša namjera je ovaj problem sistemski riješiti, a kao Gradska uprava pružamo i pružat ćemo podršku i našem Centru za socijalni rad i drugim ustanovama koje rade na rješavanju ovog problema. Također, pored redovne podrške socijalnim kategorijama u budžetu ćemo izdvojiti sredstva za podršku ovom i ovakvim projektima. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Izrada ovog Protokola dio je projekta „Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u borbi trgovine ljudima u BiH“ koji se implementira  od strane World Vision BiH, a u partnerstvu sa Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ i NVO „Kali Sara“ a uz podršku Državnog sekretarijata SAD-a.

Potpisivanjem Protokola Visoko je postalo član porodice koja broji 28 lokalnih zajednica u BiH koje su u okviru državnog referalnog mehanizma uspostavile i lokalni operativni referal za prevenciju i suzbijanje trgovine djecom.

RTV Visoko/Gradska uprava Visoko

povezani članci

Najnovije