PROFESORI MAŠINSKOG FAKULTETA IZ ZENICE U POSJETI KOMPLEKSU RAVNE

146

U četvrtak 6.maja 2021.godine u posjeti Kompleksu Ravne su boravili dekan, profesorica i diplomant Mašinskog fakulteta u Zenici, dekan Fuad Hadžikadunić, profesorica Alma Žiga, te diplomant Ismir Behadarević.

Goste je dočekao dr. Semir Osmanagić, a prije samog obilaska dr. Osmanagiću je uručen i interesantan poklon.

– Tema mog diplomskog rada bila je usko vezana uz park „Ravne 2“. Ideja je bila da napravimo mehaničku kutiju kao suvenir, koji smo poklonili dr. Osmanagiću i Fondaciji. Do ovog dolaska sam o ovim lokacijama samo čuo iz priča moje mame koja je bila nekoliko puta ovdje, te profesorice i jedva sam čekao da dođem i posjetim sve ove lokacije.

Danas smo imali priliku obići Kompleks Ravne, bilo je to lijepo iskustvo i jedva čekam novi dolazak sa porodicom. – kazao nam je Ismir Behadarević, diplomant Mašinskog fakulteta u Zenici, čiji je diplomski rad bio povezan uz neke od instalacija u parku „Ravne 2“, a koji je pored toga izradio i posebnu mehaničku kutiju, kao suvenir za Fondaciju.

Gosti su potom posjetili Muzej Fondacije, Prahistorijski kompleks tunela Ravne, kao i dio parka „Ravne 2“, a nakon posjeta svoja iskustva s nama je podijelila i profesorica Alma Žiga.

– Ovdje dolazim sa djecom od samog otvorenja parka i moja djeca su praktično odrasla u ovom parku. Zaista čovjek dobije jako lijepu inspiraciju, cijeli diplomski rad našeg diplomanta je nastao ovdje uslijed ovih šestougaonih oblika, a imam još ideja koje ćemo uraditi s našim studentima, kao i još nekih projekata. Inače, u posljednje vrijeme kada imam želju da nekome nešto poklonim, poklonim karte za ove lokacije, mislim da je to najprikladniji poklon, da ljudi dođu i vide sve ovo, a kada dođu prijatno se iznenade. – kazala nam je profesorica Alma Žiga.

RTV Visoko/Fondacija: AP BPS