Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Predstavnici OSCE-a posjetili sjedište Vlade: Zeničko-dobojski kanton uzor u kurikularnoj reformi svim ostalim kantonima u FBiH

Delegacija Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, koju predvodi zamjenik šefa misije Thomas Busch, boravi u Zeničko-dobojskom kantonu kako bi zajedno s predstavnicima Vlade, sektora obrazovanja i sindikata sagledali dosadašnju reformu nastavnih kurikuluma koja se u ovom kantonu provodi uz podršku OSCE-a.  

Projekat “Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu”, započet 2020. godine, uključivao je podršku OSCE-a u pogledu unapređenja kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja kroz razvoj predmetnih kurikuluma za osnovno i srednje opće obrazovanje zasnovanih na ishodima učenja, a reformu su podržali ambasade Republike Italije i Kraljevine Norveške. Reforma je usmjerena na izgradnju funkcionalnog, a ne samo enciklopedijskog znanja, a nakon pilot faze novi nastavni planovi i programi počet će se primjenjivati u školskoj 2025-2026. godini.  

Prije posjete školama, delegacija se sastala s premijerom Nezirom Pivićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzom Mušijom, direktoricom Pedagoškog zavoda Aidom Salkić i predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a Selvedinom Šatorovićem.  

Zamjenik šefa Misije Thomas Busch izrazio je zadovoljstvo provedenim reformama u Zeničko-dobojskom kantonu te se založio da ovaj kanton bude partner OSCE-a, kao uzor svim ostalim kantonima u Federaciji BiH. Naglasio je da postoje dostupni modeli finansijske podrške reformama u EU, posebno u oblasti obrazovanja, koje je jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH i aktuelnog šefa misije Briana Aggelera.  

Predstavnici OSCE-a najavili su nastavak podrške reformama nastavnih kurikuluma u BiH, kao jedan od načina zaustavljanja odlaska mladih i vraćanja povjerenja u obrazovni sistem, a kao zaseban projekt će se realizovati podrška pedagoškim zavodima u izradi i digitalizaciji edukativnog materijala za nastavnike, kako bi ishodi učenja bili što kvalitetniji.  

Premijer Nezir Pivić se zahvalio OSCE-a što je prepoznao napravljeni iskorak u ovoj oblasti, naglasivši da je ovaj kanton spreman da prenese iskustva iz reformi na ostale kantone te da Vlada konkretnim mjerama i aktivnosti pokazuje da su obrazovanje i mladi u njenom fokusu.  

– Radimo na obnovi školske infrastrukture, novim pedagoškim standardima te reformi kurikuluma, a posvećeni smo i unapređenju materijalnog položaja nastavnika koji trebaju da budu motivisani da kvalitetno rade svoj posao i provode reforme. Osigurali smo sredstva i za skoro sve razrede osiguravamo besplatne udžbenike – rekao je premijer Pivić.  

Naglasio je da Vlada ZDK-a postiže dobre rezultate i u drugim oblastima, kao što je borba protiv korupcije, gdje je za samo šest mjeseci uspjela uspostaviti dva važna elektronska registra, pripremiti Zakon o prijavi imovine nosilaca javnih funkcija, koji je upućen u proceduru, a radi se i na popunjavanju Ureda za borbu protiv korupcije.  

Resorni ministar Mirza Mušija rekao je da je ovo kanton koji je administrativno i pravno ujedinio škole u kojima se primjenjuju dva nastavna plana i programa.  

Direktorica Pedagoškog zavoda Aida Salkić rekla je da je izrada novih kurikuluma najveći pomak u oblasti obrazovanja u BiH, naglasivši da je reforma odlično prihvaćena u svih 555 odjeljenja sa 10.000 učenika u ovom kantonu.  

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a Selvedin Šatorović rekao je da je ZDK lider u obrazovnoj legislativi i prvi kanton koji je podržao depolitizaciju obrazovnog sistema, a posebno izbor direktora škola, te dao punu podršku nastavku započete reforme kurikuluma, ali i drugim reformama u oblasti obrazovanja. 

Press služba ZDK 

povezani članci

Najnovije