Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Obilježena 31. godišnjica pogibije visočkih heroja Karić Mahira, Omeragić Zijada, Osmanbegović Nedžada i Smailagić Faruka

U organizaciji Koordinacije visočkih boračkih udruženja i Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Visoko (UDNRP) u nedjelju, 2. juna je obilježena 31. godišnjica od pogibije ratnih heroja Karić Mahira, Omeragić Zijada, Osmanbegović Nedžada i Smailagić Faruka, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatna policijska značka”.

Nakon polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Visokom, odavanja počasti i učenja fatihe svim šehidima, obilježavanje je nastavljeno kod prostorija MZ Liješeva, gdje je također upriličeno polaganje cvijeća, a sjećanje na još jedno nemilo dešavanje iz 1993. godine evocirao je predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Ferid Provalić.

„Danas obilježavamo jedan od najtragičnijih dana u ratovanju 1992-1995. godine na prostoru Visokog. Prije 31. godinu na jedan zvjerski način su živote izgubili četvorica pripadnika MUP-a. Naime,  snage HVO-a su izvršile jak napad na linije odbrane kiseljačke jedinice, u ispomoć toj jedinici su pristigli momci koji su bili pripadnici MUP-a, bez nekog prethodnog ratnog iskustva, uvedeni su u liniju odbrane i prilikom borbenih dejstava kiseljačke jedinice su se povukle sa linije, ostali su ti momci koji su zarobljeni od pripadnika HVO-a , nažalost zvjerski su mučeni i ubijeni“- izjavio je Ferid Provalić.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica, saborci, sugrađani, predstavnici boračkih Udruženja, kao i predstavnici visočke Gradske uprave. Svi prisutni odali su poštovanje i učenjem fatihe sjetili se i 24 šehida OS R BiH koji su dali svoje živote u borbenim dejstvima na oslobađanju teritorije HVO-a u rejonu od Brezovika do Stogića. U okviru obilježavanja datuma pogibije upriličen je i obilazak mezarja poginulih boraca i porodica. UDNRP Visoko će i u narednom periodu dostojanstveno obilježavati godišnjice pogibije onih koji su za BiH dali najvrjednije što su imali, svoje živote.

povezani članci

Najnovije