Srijeda, 19 Juna, 2024

POTPISAN UGOVOR O UKLANJANJU I ZBRINJAVANJU PASA LUTALICA SA PODRUČJA OPĆINE VISOKO

U Maloj sali Općine Visoko danas je potpisan Ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica sa područja općine Visoko između Općine Visoko na čelu sa Općinskom načelnicom mr. sci. Amrom Babić i predstavnicima Udruženja građana „Sretna šapa“ Visoko.

UGOVOR ZBRINJAVANJE PASA15

Općina Visoko je putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline provela Javni poziv za uklanjanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa područja Općine Visoko. On je proveden javno, transparentno na službenoj web stranici Općine Visoko i ostalim glasilima. Na navedeni Javni poziv dostavljena je samo jedna ponuda, a ona se odnosi na ponudu Udruženja građana „Sretna šapa“ Visoko.

Javni poziv za uklanjanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa područja Općine Visoko sadržavao je sve neophodne preduvjete koji su definisani Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

UGOVOR ZBRINJAVANJE PASA10

„Problem pasa lutalica je evidentan u cijeloj BiH, pa tako i na području općine Visoko, a danas smo izuzetno zadovoljni što smo konačno došli u fazu u kojoj ćemo sa prijateljima životinja potpisati ovako značajan ugovor,“ izjavio je g. Emir Fejzović, pomoćnik Općinske načelnice.

Javni poziv koji se odnosi na problem pasa lutalica sa područja općine Visoko definisan je prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, a podrazumijeva da u ovom slučaju, Udruženje građana „Sretna šapa“ Visoko obezbijedi zemljište, projekat, kao i sam tretman hvatanja i držanja pasa lutalica.

Radi se isključivo o humanim tretmanima kojima će se rješavati problem pasa lutalica, a cilj je uklanjanje i zbrinjavanje oko 100 pasa sa područja naše općine u adekvatna skloništa.

UGOVOR ZBRINJAVANJE PASA9

„Ovaj problem već dugo traje, a dosad nije postojala lokalna inicijativa za njegovo rješavanje. S jedne strane imamo nemarne vlasnike kućnih ljubimaca, a s druge strane građane, djecu koja su izložena čoporima agresivnih pasa posebno u noćnim satima. Veliki broj odštetnih zahtjeva je podneseno Općini Visoko upravo zbog napada pasa lutalica, a najveći broj njih se odnosi na proteklu godinu. Općina Visoko svake godine raspisuje ove javne pozive, međutim, nismo uspjeli riješiti problem i nezadovoljni smo stanjem u kojem se nalazimo. Kada imamo veću grupu ljudi koja je zainteresovana za djelovanje na ovom polju, onda smo u mogućnosti pristupiti problemu pasa lutalica i preventivno i represivno,“ izjavila je načelnica Babić.

UGOVOR ZBRINJAVANJE PASA5

Predstavnici Udruženja građana „Sretna šapa“ Visoko izrazili su zahvalnost Općinskoj načelnici i njenim pomoćnicima na ukazanom povjerenju i saradnji koja bi trebala donijeti prve pozitivne rezultate narednih nekoliko dana.

Press Općine Visoko

 

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

povezani članci

Najnovije