Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Potočari: I ove godine bit će ukopan brat pored brata, sin pored oca

Posmrtni ostaci 30 žrtava počinjenog genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potvrdila je za Anadolu glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

“Mogu slobodno da kažem da je ovaj spisak zaključen, broj je konačan. U Podrinju identifikacionom projektu u Tuzli nalaze se posmrtni još 55 ostataka žrtava genocida koji su identificirani DNK metodom, međutim porodice još nisu potpisale zapisnik, odnosno da prihvate taj DNK nalaz i da se taj proces identifikacije zvanično i okonča”, izjavila je Fazlić.

Također, imaju i posmrtne ostatke još 14 žrtava koje su identificirane uz pomoć DNK metode i sa strane obitelji, međutim obitelji još nisu dale suglasnost za ukop.

“Razlog zbog toga je nekompletnost kostura. Porodice nisu spremne ukopati mali broj posmrtnih ostataka i nadaju se da će se u narednim godinama pronaći još dijelova kostura žrtava”, objasnio je Fazlić.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine bit će i četiri maloljetnika.

Prema sada prikupljenim suglasnostima, žrtva koja će biti ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina od kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. . Iako je identificiran još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije imala snage da ukopa Elviru. On će konačno smiraj naći uz svoga oca Turabija i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine”, kazala je Fazlić.

Bit će ukopana i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

“Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su tijekom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identificirani u ranijim godinama – 2008., odnosno 2013., no tek sada smo dobili suglasnost za njihov ukop. Još jedan maloljetnik će naći konačan smiraj , a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine”, izjavio je Fazlić.

– Nekompletni posmrtni ostaci .

Istakla je da skoro sve žrtve koje će biti ukopane ove godine su srodnici nekih od više od šest tisuća žrtava genocida koje su već ranije ukopane u “dolini bijelih nišana” u Potočarima.

“Kada je u pitanju najmlađa žrtva, odnosno Elvir, on će biti ukopan pored brata i oca koji su ukopani 2003, odnosno 2011. godine. Svake godine smriu u Potočarima nalaze se otac i sin, braća, svake godine su to srodnici…” , pojasnila je Fazlić.

Sve žrtve koje će biti ukopane u mezarju Potočari kraj Srebrenice ove su godine ekshumirane i identificirane u ranijim godinama.

“Neke od žrtava su ekshumirane davne 1998. godine, a tek sada će se naći konačan smiraj. Samo dvije žrtve su ekshumirane prošle godine”, rekao je Fazlić.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja će biti ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

U razgovoru za Anadolu, Fazlić je rekla da se uglavnom radi o nekompletnim tijelima i posmrtnim ostacima koji su ekshumirani na različitim lokacijama iu različito vrijeme.

“Postoji mogućnost da će se, bez obzira na to što će biti ukopani ove godine, raditi reekshmacije u njihovim slučajevima”, izjavio je Fazlić.

Svake godine, nakon kolektivne žene žrtava genocida u Srebrenici 1995., u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

“Ove godine otvorit će se 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacijskog projekta nalazi se još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije. Međutim, suočavamo se s problemima u tom procesu jer su obitelji žrtava koje su već ukopale svoje najviše milije u velikom broju su odselile, promijenile svoje adrese, brojeve telefona i jednostavno ih nije moguće kontaktirati kako bi identificirali ove posmrtne ostatke i dali suglasnost za reasocijaciju”, pojasnio je Fazlić.

– Poziv obiteljima žrtava –

Apeluju na sve one članove obitelji žrtava genocida koji su u ranijim godinama ukopali svoje najmilije i koji znaju da su njihova tijela ukopana nekompletna, da ih kontaktiraju, da se jave u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ostave im svoje kontakte i podatke kako bi na taj način okončali ove procese i naknadno pronađene posmrtne ostatke dodali onim ranije ukopanim.

“Tragamo za još oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici. Moramo imati u vidu da imamo posmrtne ostatke koji su već identificirani u Podrinju identifikacijskim projektom, ali nije završen kompletan proces. Imamo i posmrtne ostatke 92 žrtve za koje sigurno znamo da su žrtve genocida, jer su ekshumirani iz masovnih grobnica u kojima su pronađene žrtve genocida. Međutim, ovi slučajevi nisu identificirani. Najvjerovatnije se radi o žrtvama čije su čitave porodice ubijene pa nema dati krv na osnovu koje bi bile identificirane”, rekao je Fazlić.

Mišljenja je da je proces traganja za nestalim osobama u vrlo složenoj fazi.

“Međutim, vjerujemo da će nestali biti pronađeni i na tome raditi iz dana u dan”, dodao je Fazlić.

RTV Visoko/federalna.ba/AA

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO