Visočki antifašisti na manifestaciji u Jablanici

U sklopu redovnih aktivnosti koje se odnose na obilježavanje značajnih datuma iz istorije BiH, članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko posjetili su Jablanicu gdje se obilježavala 81-godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi u Drugom svjetskom ratu.Manifestaciji je prisustvovalo više hiljada antifašista sa prostora bivše zajedničke države,od Makedonije i Crne Gore, do Hrvatske i Slovenije.Razumljivo najviše ih je bilo iz naše zemlje, među njima više od 50 antifašista iz Visokog.

Lijepo i sunčano vrijeme išlo je na ruku organizatorima, SABNOR-u BiH, gdje smo  svjedočili dirljivim susretima prijatelja od Triglava do Đevđelije uz evociranje uspomena na jednu od najhumanijih bitaka u istoriji, Bitki za ranjenike na Neretvi.

Program ove velike i tradicionalne manifestacije u Jablanici  počeo je polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu palim borcima NOR-a od strane desetina delegacija. Delegaciju SABNOR-a BiH predvodio je predsjednik Sead Đulić,premijer Federacije Nermin Nikšić sa saradnicima položio je cvijeće u ime SDP-a i Federacije BiH. Tročlana delegacija Udruženja antifašista Visokog u sastavu Faruk Salčinović(predsjednik), Faik Dlakić(potpredsjednik) i Spomenka Simić(predsjednica Skupštine) odala je poštu poginulim borcima i položila cvijeće na spomen kosturnicu.

 Uspomene na četvrtu neprijateljsku ofanzivu, odnosno Bitku za ranjenike na Neretvi u emotivnom govoru evocirao je Sead Đulić,predsjednik SABNOR-a BiH istakavši da je antifašizam trajna borba cijelog društva u BiH na kojoj trebaju da istraju sadašnje i buduće generacije, posebno mladi u našoj zemlji.

Uz zvuke revolucionarne muzike, te uz pjesmu i kolo nastavljeno je cjelodnevno druženje brojnih delegacija, a nije izostao ni tradicionalni vojnički grah kojim su se gosti počastili.

Naredna aktivnost visočkih antifašista biće realizirana 8.juna posjetom Tjentištu gdje će se obilježavati godišnjica Bitke na Sutjesci.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

Salih Hadžialić

povezani članci

Najnovije