Srijeda, 17 Aprila, 2024

OPĆINA VISOKO ULOŽILA PRIBLIŽNO 1.000.000 KM U IZGRADNJU TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Općina Visoko je u 2016. godini usvojila Strategiju razvoja turizma za period 2016 – 2024., koja obuhvata strateške ciljeve razvoja turizma na području općine Visoko.

Jedan od strateških ciljeva bila je i institucionalna saradnja definisana tripartitnim Sporazumom između Općine Visoko, Zavičajnog muzeja i Fondacije AP BPS. Njime je predviđeno, prvenstveno, unapređenje turističke infrastrukture na području općine Visoko.

Općina Visoko je u periodu od 2016. do danas realizovala niz infrastrukturnih projekata, a jedan od prvih je asfaltiranje platoa na lokalitetu prema Starom gradu „Visoki“  čime je olakšan pristup srednjovjekovnom gradu, našem nacionalnom spomeniku.

2017.godine Općina je izdvojila dodatna sredstva za nastavak izgradnje saobraćajnice od Starog grada prema Ravnama, paralelno sa izgradnjom javne rasvjete. Projekat je iznosio 150 000 KM.

U 2018.godini osigurano je 100 000 KM za izgradnju puta na relaciji od naselja Lađice do „Borića“, lokacije koja se nalazi nedaleko od izletišta Ravne.

„Ovim projektima, nakon dugo godina, spojena su dva veoma važna turistička lokaliteta, Ravne i Stari grad „Visoki“,“ kazao je pomoćnik Općinske načelnice za LER, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke,  Emir Fejzović.

U 2018. godini koja je proglašena godinom turizma, Općina Visoko je nastavila sa značajnim ulaganjima u razvoj infrastrukture. S tim u vezi, Općini je , na osnovu upućene aplikacije Federalnom ministarstvu finansija, Vladi Federacije, odobreno 100 000 KM za izgradnju puta koji prolazi ispod tunela do platoa Ravne.

Zajedno sa projektom koji je realizovan sredstvima obezbijeđenim iz Vlade ZDK ovaj lokalitet je dobio novoasfaltirane puteve koji su upotpunili turističku destinaciju.

„Na ovaj način smo željeli otvoriti put prema izletištu Ravne, a u 2019. godini  planiramo veliki projekat koji podrazumijeva asfaltiranje puta od regionalne ceste do izletišta koji će uključivati stajališta za autobuse i street workout parkove“, dodao je g. Fejzović.

Općina Visoko je do sada, izuzev sredstava koje je obezbijedila Fondacija, Vlada Federacije, osigurala preko pola miliona KM za realizovane projekte turističke infrastrukture. U to spada i projekat izgradnje zaobilaznice na lokalitetu Mili, kao i njegovo sistematsko istraživanje koje je u cjelosti finansirano iz Budžeta Općine Visoko.

Predstavnici Općine se nadaju uspješnoj realizaciji projekata u 2019. u kojoj nas očekuje nastavak radova na izgradnji javne rasvjete od Starog grada prema Ravnama, na izletištu, kao i od izletišta do regionalne ceste Visoko – Kakanj.

Ono što je započeto, a što je vrijedno spomenuti jeste i projekat asfaltiranja parkinga na lokalitetu Luka. Radi se o prostoru koji je bio veoma zapušten, a koji će u narednom periodu služiti kao centralno stajalište za turističke autobuse i kombije posjetilaca. 

Press Općine Visoko 

povezani članci

POPULARNO