Srijeda, 29 Novembra, 2023

Održani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica Radovlje, Porječani i Moštre

Gradonačelnik Mirza Ganić sa svojim pomoćnicima i saradnicima, kao i direktorima i predstavnicima JKP „Visoko“, JKP „Ekoenergija“, Centra za socijalni rad i Policijske stanice Visoko, održat će u narednim danima sastanke sa predsjednicima i predstavnicima svih mjesnih zajednica sa područja grada Visoko.

Prvog dana, u srijedu 16.februara, održani su sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica Radovlje, Porječani i Moštre. Kako naglašava gradonačelnik Ganić ova praksa bi trebala postati redovna, te da se barem dva puta godišnje organizuju ovakvi sastanci na kojima bi predstavnici mjesnih zajednica upoznali Gradsku upravu Visoko sa problemima i aktuelnostima, a s druge strane bi se stvorila koordinacija i bolja komunikacija između mjesnih zajednica i službi Grada Visoko, ali i javnih ustanova i preduzeća.

Što se tiče Mjesne zajednice Radovlje zaključeno je kako je u prošloj godini bilo nekoliko realizovanih značajnih projekata za stanovnike ovog dijela Visokog, a u ovoj godini su planirani radovi na putnoj infrastrukturi, ali i rješavanje određenih imovinsko – pravnih odnosa, rješavanje vodovoda Krečane, kao i pripreme za rješavanje kanalizacionog sistema ove mjesne zajednice.

U MZ Porječani tokom protekle godine je urađen značajan dio na izgradnji fiskulturne sale, započeti su radovi na odvodnji potoka Luka, dok su rađeni i određeni infrastrukturni projekti. Predstavnici mjesne zajednice su upoznali gradonačelnika sa glavnim problemima u ovom dijelu grada Visoko, a u pitanju su vodosnabdijevanje, lokalni putevi, kao i kanalizacija. U ovoj godini i u Porječanima su planirani značajni radovi, kapitalna ulaganja u asfaltiranje puteva, rješavanje projektne dokumentacije puta Mulići – Porječani, ali i završetak radova na izgradnji fiskulturne sale.

Mjesna zajednica Moštre susreće se, kao i prethodne dvije mjesne zajednice, sa sličnim problemima. Tu se putevi, kanalizacija, kao i drugi infrastrukturni projekti koji su potrebni za razvoj ove mjesne zajednice koja se nalazi na specifičnom mjestu i veže se za nekoliko drugih mjesnih zajednica. Projekat sistema kanalizacije za naselje Vilenjak je već urađen, a trenutno najveću pažnju privlači uređenje centralnog dijela mjesne zajednice, Šarenih Hanova, gdje će se u narednom periodu posvetiti posebna pažnja kako bi se došlo do projektno-tehničke dokumentacije i vizije razvoja.

Gradonačelnik je pozvao sve predstavnike mjesnih zajednica da se aktivno uključe prilikom realizacije projekata, te da na terenu prate tok i dinamiku radova.

Bezbjedonosna situacija u pomenute tri mjesne zajednice je, prema riječima predstavnika PS Visoko, zadovoljavajuća, ali je od Policijske stanice Visoko zatraženo da se pojača nadzor policijskih službenika i njihovo prisustvo na terenu.

Sve mjesne zajednice su dobile besplatnu javnu rasvjetu, a uskoro će biti raspisan tender i za održavanje iste. Gradonačelnik je naglasio i kako će se u budućem periodu pokušati aplicirati na velike, kapitalne projekte, čime bi se umanjilo djelimično rješavanje velikih problema na području grada Visoko i čime bi bili realizovani veliki i vrijedni projekti.

Direktori javnih preduzeća su upoznali predstavnike mjesnih zajednica sa aktivnostima vezanim za vodosnabdijevanje i proširenje gasne mreže na području pomenutih mjesnih zajednica, a također su informacije razmijenjene i sa predstavnicima Centra za socijalni rad i Policijske stanice Visoko, koji će se također u budućem periodu aktivnije uključiti u komunikaciju i ojačati saradnju sa mjesnim zajednicama.

Sekretar Gradskog vijeća Grada Visoko Zekija Omerbegović je informisala predstavnike mjesnih zajednica o usvajanju Statuta Grada Visoko, te pripremu i za usvajanje statuta mjesnih zajednica.

Sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica bit će nastavljeni i u narednim danima, a planirano je da budu održani sa svih 26 mjesnih zajednica sa područja grada Visoko.

povezani članci

spot_img

DRUŠTVENE MREŽE

16,235LikesLikes
0SljedbeniciPratite
0PretplatnikaPretplati se
spot_img

POPULARNO