ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “BADŽIJE – POBOŽNE MUSLIMANKE“

100

U organizaciji MIZ Visoko sinoć je u IC Hanovi u Moštru održana promocija knjige:“ Badžije – pobožne žene muslimanke“, autorice Sabine Voloder – Strinić

Prva autorska knjiga novinarke Voloder-Strinić zbir je novinarsko-istraživačkog rada o temi žene-sufije.

Petogodišnji uporni rad koji je obuhvatio 54 knjiške jedinice i 22 sagovornika, bezbroj poučnih razgovora i prikupljanja savjeta i sugestija od eminentnih profesora i alima, zaokružen je u vidu knjige pod naslovom “Badžije-pobožne muslimanke”.

Ovo nesvakidašnje djelo , prvo je ovakvog karaktera na bosanskom jeziku koje je obuhvatilo sekvence iz života 121 žene koje su svoj život posvetile samoodricanju i ibadetu protkanim čežnjom za spoznajom i blizinom sa Uzvišenim Stvoriteljem.

„U knjizi posebno poglavlje zauzimaju bosanskohercegovačke pobožne žene, odnosno sufije, o kojima se do sada nikad nije pisalo. Počevši od badži-kaduna u Sarajevu, šejhe Hemzade, šejhovica, hafiza, hadži-bula i derviša, knjiga završava zaključkom da se i žene mogu isto kao i muškarci okititi ahlakom Muhammedije, u što ćete se moći i sami uvjeriti čitajući ovu knjigu”, kaže autorica Voloder Strinić.

Sadržaj nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kreoz  15 zemalja i 42 grada uokvireno u 40 naslova podijeljenih kroz poglavlja koja govore o prvoj generaciji pobožnih muslimanki, o pobožnim muslimankama iz svijeta i naravno ženama sa naših prostora.

Inače, badžije je jedan zaboravljeni termin oslovljavnja starijih pobožnih žena. U knjizi se spominju i tri žene – badžije iz Visokog.

Na sinoćnjoj promociji promotori su bili Šejh Luan Strinić i Midhat ef.Čakalović, glavni imam MIZ Visoko.

Mirha Ganić