Obilježena 29. godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše

338

U Visokom je danas nizom prigodnih aktivnosti obilježena 29. godišnjica pogibije heroja odbrane našeg grada od agresije, komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Obilježavanje je započelo okupljanjem na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima uz odavanje počasti i polaganje cvijeća.

Potom je uslijedio obilazak Spomen obilježja Safeta Subaše, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, u selu Čifluk-Kralupi.

Prigodan program, uz polaganje cvijeća i obraćanje gradonačelnika Mirze Ganića, je upriličen ispred Kasarne „Tufo Buza“ Visoko, a potom i obilazak Spomen obilježja komandanta Tufe Buze i njegovog saborca Amira Bajraktarevića – dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, evocirane su uspomene uz historijski čas s prevashodnim ciljem da se od zaborava sačuvaju svi heroji sa područja našeg grada koji su dali ono najvrijednije, svoj život, za našu slobodu i opstojnost.

Tradicionalno je izvršen i obilazak mezarja komandanta Tufe Buze u Porječanima, Amira Bajraktarevića u Brezi i Safeta Subaše u Šošnjama, kao i obilazak njihovih porodica.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

RTV Visoko