MOĆ MUZEJA: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA U VISOKOM

71

Međunarodni dan muzeja, koji se u svijetu obilježava 18. maja, bit će obilježen i u Zavičajnom muzeju Visoko, kojom prilikom je ova Javna ustanova pripremila kulturni program, koji će  trajati od 14. do 18. maja. Već za sutra planirana je edukativna, kreativna, muzička radionica koja je namijenjena najmlađoj populaciji, odnosno učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola sa područja  našeg Grada.

„Učesnici ove radionice imat će priliku na jedan zabavan, kreativan način naučiti nešto o muzici i muzičkim instrumentima, o melodiji. Ono što je interesantno jeste da učenici ŠOMO ‘Avdo Smajlović’, koja je i partner ovoga projekta, bit će zapravo njihovi učitelji, njihovi vodiči kroz igru, zabavu, učenje o muzici i muzičkim instrumentima. Drugo dešavanje koje je planirano u okviru ove manifestacije, 18. maja, je otvaranje izložbe i svečani koncert u izvedbi učenika ŠOMO ‘Avdo Smajlović’. Koncert će se održati pod nazivom ‘Noć tanga’, pod rukovodstvom nastavnika Nedima Lime, kao voditelja kamerne muzike ŠOMO ‘Avdo smajlović’“, rekla je Habiba Efendira-Čehić, viši kustos u Zavičajnom muzeju Visoko, inače autorica i voditeljica ovoga projekta.

Međunarodni dan muzeja, na preporuku ICOM-a, odnosno Međunarodnog vijeća muzeja, obilježava se od 1977. godine. Svake godine ovaj Dan se obilježava aktivnostima u sklopu određene teme, koju predlaže ICOM-ov Savjetodavni komitet, kako bi se omogućilo svim muzejima svijeta da se usredotoče na isti sadržaj, pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti. Ovogodišnja tema je „Moć muzeja“ i ujedno predstavlja priliku da muzeji istraže na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe.

Ivana Dusper