HASAN JAMAKOVIĆ IZ DONJIH PORJEČANA UZGAJA TIKVE ČIJA VELIČINA ZNA PREMAŠITI 40 KILOGRAMA

552

Bundeve, tikve ili buče (lat. Cucurbita) su predivni plodovi jeseni kojima iz godine u godinu sve više raste popularnost, kako u svijetu, tako i kod nas. 

U ovo doba godine je njihova sezona, pa je ovih dana gotovo nemoguće ne primijetiti svu raskoš njihovih boja, oblika i veličina. Visočanin, Hasan Jamaković iz Donjih Porječana više od pet godina bavi se uzgojom tikve tzv. kukuružnjače koja zna dostizati težinu i preko 40 kilograma.

ˇKomšije, ljudi koji slučajno svrate ili prođu ovim krajem budu iznenađeni količinom bundeva, ali često i njihovom veličinom. Sa porodicu sijem na dvije parcele preko dva dunuma i zadovoljan sam rodom i njihovom distribucijom. Zanimljive su i po tome sto mjenjaju boju. Ove godine njihova težina je do 17 kilograma, ali predhodnih godina je prelazila 41 kilogramˇ – priča nam vrijedni Hasan koji u svojim penzionerskim danima uživa u uzgoju ove jesenske ljepotice.

I ne čudi nas ljudi naprosto uživaju u ljepoti ovih raznobojnih i pomalo neobičnih plodova, zbog čega ih uzgajivači rado izlažu, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posjedima, u vrtovima, na terasama, balkonima, prozorima.  Mnoge od njih se uzgajaju isključivo u dekorativne svrhe, dok postoje i one sorte koje su jestive, a k tome još i ukusne te vrlo korisne za zdravlje. 

Naš sagovornik ističe, da sve što ne distribuiraju na tržištu iskoriste u prehrani stoke, jer kako kaže mlijeka bude više, a ima i poseban miris. Tu su i košpice, sjemenke bundeve, ili kako ih neki nazivaju bučine golice koje se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina.

Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Sjemenke bundeve su odličan izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog pritiska. Stoga, naša preporuka je da nezdrave grickalice zamjenite ovim sjemenkama.

Amra Čosić