DŽENAN HODŽIĆ: POLJOPRIVREDA JE ONO U ČEMU SAM PRONAŠAO SEBE

589

Visoko iz u godine u godinu bilježi porast broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, mi smo danas posjetili Dženana Hodžića koji se već duži niz godina bavi poljoprivredom. Svima nama mnogo poznatiji kao Dr. Zo, svojevremeno jedan od najboljih repera na ovim prostorima, sa osmjehom nas je ugostio  na svom poljoprivrednom imanju. Poljoprivreda je nešto u čemu je pronašao sebe. Muzičkog puta se nikad nije odrekao, saznali smo da su u pripremi nove pjesme, za jednu je već urađen i spot ali priču o tome donosimo drugom prilikom, ipak zemlja je ono u čemu je pronašao svoj mir. Razgovarali smo o aktuelnim poljoprivrednim radovima,egzotičnim sortama voća i povrća koje uzgaja i drugim temama.

„Pripreme jesu već završene uveliko, sadnje su obavljene, sad predstoji borba sa korovom, tu je i problem po pitanju radne snage ali u svim sferama ne samo u poljoprivredi“- priča nam Dženan.

Dženan je kako u muzici tako i u poljoprivredi, prepoznatljiv i drugačiji od drugih. Jedan je od rijetkih koji uzgaja egzotične plodove na ovim prostorima.

„Uzgajam svašta, više sorti  tikve, batat koji je zasad jako tražen i mogu reći da lagano prerasta u ozbiljniju proizvodnju, tu je i lubenica, žute tikvice te gorka dinja koja je izuzetno zdrav plod, a naročito se preporučuje dijabetičarima, meksički krastavac, peruanska jagoda, i još mnogo toga. Tu su i kulture, da kažemo standardne za naše podneblje od, krompira, luka, paradajza i slično“- pojašnjava naš sagovornik.

Dženanov radni dan, naročito u ljetnom periodu, počinje u ranim jutarnjim satima, a završava kasno uvečer. Međutim, kako nam kaže, onaj ko voli ono što radi i želi da uspije nađe smisao u tome i ništa nije teško. Priču sa Dženanom gledajte večeras u programu RTV Visoko.