U posjeti OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno boravila delegacija bratske škole iz Istanbula

OŠ „Musa Ćazim Ćatić“Veliko Čajno dugi niz godina sudjeluje u projektu „Moj izbor je turski jezik“, koji je veoma važan za budućnost jačanja prijateljskih i bratskih odnosa između naroda BiH i Turske, a u okviru kojeg učenici u Bosni i Hercegovini uče turski jezik kao izborni predmet u brojnim školama.

“U saradnji sa Ambasadom Republike Turske i Institutom “Yunus Emre” iz Sarajeva naša škola je ostvrarila saradnju sa školom iz Istanbula, pobratimili smo se, potpisali sporazum o bratimljenju i danas imamo priliku ugostiti naše goste iz Istanbula. Riječ je o grupi koju čini 12 učenika i 10 profesora, u mjesecu oktobru očekujemo uzvratnu posjetu. Najviše smo se zadržali u Visokom, gdje su naše profesorice Ajdinom Hasić Sejdinović i Hatidžom Alihodžić goste upoznale sa svim pojedinostima naše čaršije”- izjavila je Amra Pajt, direktorica OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno.

Gosti su se detaljno upoznali sa znamenostima i ljepotama našeg grada, bili su očarani prirodnim ljepotama naše domovine, a domaćini su se potrudili da gosti što bolje iskoriste vrijeme provedeno kod nas.

„Dolazimo iz Istanbula iz Općine Sariyer, sa gospođom Amrom smo se upoznali u Istanbulu. Drago nam je da smo došli i da imamo priliku upoznati vaše učenike, vaš grad i zemlju. Oduševljeni smo svime što smo do sad vidjeli. Radujemo se novim druženjima i vas sve pozivam u uzvratnu posjetu“-istakla je u izjavi za RTV Visoko Merve Gokce Kahraman, direktorica srednje škole „AYAZ AGA/SARIYER“.

Upriličen i svečani prijem gdje je gostima dobrodošlicu poželio gradonačelnik Mirza Ganić, tom prilikom su i gosti izrazili svoje zadovoljstvo posjetom nakon čega su razmjenjeni pokloni.

“Mi imamo dosta prijatelja iz Turske, imamo nekoliko općina sa kojim smo se pobratimili i zaista gajimo i prijateljske i bratske odnose. Uvijek se radujemo sticanjem novih prijateljstava i nadamo se da se ugodno osjećate u našem gradu. Nadam se da će ovo prijateljstvo dugo trajati i da ćemo se uzajamno posjećivati. Posebno sam sretan što škole gaje prijateljske odnose jer ulaganje u obrazovanje je najveća investicija, međutim i ulaganje u prijateljstvo je velika investicija i zaista sam sretan zbog toga”- izjavio je gradonačelnik.

Zahvaljujuči saradnji  razvijaće se veze na polju obrazovanja, ekonomije i kulture između škola. Kroz projekat bratimljenja, škole će raditi na zajedničkim projektima, dijeliti tehnološka dostignuća, bolje upoznati historiju zemlje bratske škole, njenu kulturu i obrazovni sistem.

Amra Čosić

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije