Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Zmajevi u petom šeširu: Srbija i Hrvatska potencijalni rivali u borbi za Eurobasket

Žrijebanje kvalifikacija za Eurobasket 2025 bit će upriličeno sutra u Minhenu (11.30 sati), a Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) danas je objavila jakosne grupe.

Nacionalni timovi će biti raspoređeni u osam grupa po četiri, a na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno po tri najbolje iz svake grupe, osim onih u koje će biti raspoređene zemlje domaćina EP – Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Iz tih grupa, uz pomenute reprezentacije, na završni turnir ići će preostale dvije najbolje plasirane ekipe.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u petom šeširu i za protivnike u svojoj kvalifikacionoj grupi može dobiti ekipe iz prve (Španija, Francuska, Srbija, Slovenija), četvrte (Finska, Hrvatska, Ukrajina, Latvija) i osme jakosne grupe (Portugal, Danska, Slovačka i Kipar).

Utakmice će se igrati u tri kvalifikacijska prozora. U svakom će biti odigrana po dva kola. Prvi termin je od 19. do 27. februara naredne godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024. godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.

RTV Visoko/Faktor.ba

povezani članci

Najnovije