ZDK: Podijeljeno 800.000 KM za zbrinjavanje otpada i zaštitu okoliša

Kantonalni resorni ministar okoliša Fahrudin Brkić danas je u sjedištu Vlade ZDK potpisao 20 ugovora iz oblasti upravljanja otpadom, ukupne vrijednosti 700.000 KM. Novac su dobile sva općinska i gradska komunalna preduzećima u ZDK-u, zatim općine Doboj Jug, Vareš, Breza, Visoko i Olovo, grad Zenica i Regionalna komunalna deponija „Mošćanica“ u Zenici.

– Sva sredstva koja dobijemo od Fonda okoliša FBiH raspoređujemo putem javnih poziva. Ove ćemo godine ukupno dobiti 4.800.000 KM, od čega 3.010.000 KM direktno transferiramo lokalnim zajednicama, a 1,8 miliona KM mi raspoređujemo putem naših projekata i javnih poziva. Nadamo se da će ovih 700.000 KM značajno unaprijediti poslove zbirnjavanja otpadom u našim lokalnim zajednicama i Kantonu – kazao je ministar Brkić.

On napominje kako za projekte upravljanja otpadom apliciraju lokalne zajednice te komunalna preduzeća koja egzistiraju u tim lokalnim zajednicama u ZDK-u, kao i Regionalna deponija „Mošćanica“ u Zenici. Danas će biti potpisan i 61 ugovor, ukupne vrijednosti 100.000 KM, za projekte zaštite okoliša, za koje su aplicirale nevladine organizacije, udruženja građana, medijske kuće, obrazovne ustanove…

– Ove smo godine to malo usitnili. Odobrili smo 61 projekat, a imali smo 71 aplikaciju. Odobreni iznosi po projektu su od 1.000 do 3.500 KM – ističe ministar Brkić. On najavljuje da će ovih dana biti raspisan i javni poziv za projekte zbrinjavanja infektivnog otpada, za što su obezbijedili 800.000 KM. Sredstva Fonda za zaštitu okoliša, napominje ministar Brkić, bila su za ZDK namijenjena još 2013. godine, ali nikada nisu realizirana.

-Nadam se da ćemo, napokon, infektivni otpad zbrinuti na zakonom prihvatljiv način- kazao je ministar Brkić.

povezani članci

Najnovije