Srijeda, 17 Aprila, 2024

Zatvorske kazne moguće je izbjeći novcem, evo koja je tarifa u oba bh. entiteta

Sudije u Bosni i Hercegovini, u skladu s našim pravnim sustavom i slovom zakona, imaju uglavnom slobodu da osuđuju prestupnike prema vlastitom mišljenju. Za razliku od pravnih sustava u mnogim zapadnoeuropskim, ali i svjetskim zemljama, Bosna i Hercegovina nema mogućnost porote. 

Odluka o ishodu suđenja potpuna je na procjeni sudije, a ako dođe do osuđujuće presude, na sudu je, da u skladu sa zakonom, odredi dužinu kazne. Ako sudija odluči da je kazneno djelo prestupnika takvo da on ne zaslužuje kaznu veću od godinu dana, otvara se mogućnost za osuđenog da svoje vrijeme izađe iza rješenja – plati ili je zamijeni Institutom Rada za opće dobro na slobodi…

Zatvorsku kaznu do godinu dana u BiH moguće je platiti i biti slobodan čovjek. Premda sudije, ovisno o težini kaznenog djela određuju visinu novčane kazne po danu, tarifa postoji. U Federaciji BiH jedan dan u zatvoru košta 100, dok u manjem bh entitetu RS-u iznosi 50 KM. Uglavnom se radi o kaznama za lakše tjelesne povrede, za krađe u manjem iznosu, saobraćajna krivična djela, ugrožavanje sigurnosti, nesavjest rad, zaključenje štetnog ugovora i privredne prestupe. Iznimku čini kazna za teroristička djela koja se ne može zamijeniti novcem. Odslužiti kaznu ili je platiti – pravni stručnjaci su podijeljenih mišljenja.

Većina smatra da je korisnik za osuđenika i za društvo da osuđenik odradi ili plati kaznu, jer jednogodišnji zatvor nema učinka niti za pojedinca niti za državu. Sasvim je druga stvar kad se radi o kaznama za ratne zločine. Apsurdno je da se i one mogu platiti novcem. Osuđenika za ratne zločine kupilo je u posljednjih pet godina slobodu za nešto manje od 300.000 KM ili za 100 KM po danu. Slučajevi su to koji frustriraju žrtve i njihove porodice.

RTV Visoko/Zenicablog.com

povezani članci

POPULARNO