Petak, 19 Aprila, 2024

ZAŠTO NIJE ISTO BITI UČENIK U VISOKOM I ZAVIDOVIĆIMA?

Na 30. sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 31. maja tekuće godine, predsjedavajući Gradskog vijeća Visoko, Bajro Fejzić, uputio je Vladi ZDK – Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport vijećničko pitanje koje glasi: Koliko je sredstava uloženo u školske objekte po općinama u ZDK, budžetskih i ostalih sredstava (donacija, krediti i ostale) u protekle četiri godine za sve općine ZDK pojedinačno?

Odgovor na vijećničko pitanje dostavljeno je Službi za poslove Gradonačelnice/ Gradskog vijeća Visoko, a ono je, između ostalog, sadržavalo sljedeće:

– Vlada ZDK/Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport od 2015-2019.godine uložilo je 14. 573. 607, 00 KM u projekte rekonstrukcije školskih objekata na području svih općina i gradova ZDK kantona. Od toga, Gradu Visoko za projekte sanacije školskih objekata odobreno je ukupno 644. 557, 00 KM, što je u procentima 4,42% u odnosu na ukupna ulaganja nadležnog Ministarstva u protekle 4 godine.

Kada uzmemo u obzir ulaganja u iste svrhe (rekonstrukciju školskih objekata) u Gradu Zenica i općini Zavidovići, kojima je pripalo: Zenici 34,21%, Zavidovićima 12, 68%, od ukupnih ulaganja, zaključujemo da Grad Visoko uveliko „zaostaje“ za Zenicom i Zavidovićima kojima je obezbijeđeno blizu 7 miliona KM.

Bivši ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Mensur Sinanović, član političke partije SDA, porijeklom iz Zavidovića, u toku svog mandata 2014-2018. godine za rekonstrukciju školskih objekata na području „svog“ grada osigurao je 3 puta više finansijskih sredstava u odnosu na sredstva odobrena Visokom, i to 1. 847. 563, 00 KM.

– Da li se radi o prioritetnim projektima sanacije dotrajalih objekata na području Zavidovića ili o pristrasnosti tadašnjeg ministra, ostaje da o tome odluči javnost, učenici i roditelji „oštećenih“ školaraca, čija djeca dugi niz godina borave u neuslovnim (hladnim i zapuštenim) prostorijama.

Općina Zavidovići broji 35. 988 stanovnika, Grad Visoko 39. 938 stanovnika, što znači da procentualno, ulaganje u projekte adaptacije školskih objekata definitivno ne odgovara brojnosti stanovnika ova dva područja.

Iako Visoko u protekle četiri godine nije dobilo odgovarajuću podršku nadležnog Ministarstva za realizaciju projekata koji će olakšati i poboljšati kvalitet boravka učenika u osnovnim i srednjim školama, Grad Visoko na čelu sa gradonačelnicom Babić izdvojio je čak 400. 000, 00 KM (budžetskih sredstava) za navedene projekte.

Projekat sanacije sanitarnih čvorova u OŠ “Alija Nametak” Buci

Zamjena dotrajalih portala sportske sale OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Dobrinje

Konverzija grijanja u sportskoj sali i zamjena portala u svlačionicama OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno

Rekonstrukcija krovnih prostorija u područnoj osnovnoj školi u Podvincima

Konverzija sistema grijanja u područnoj osnovnoj školi u Radovlju

Zamjena portala sportske sale OŠ “Safvet Beg Bašagić” Visoko

I pored toga što Vlada ZDK, na osnovu raspodjele prihoda od PDV raspolaže sredstvima za ove namjene, te ima direktnu nadležnost ulaganja u školske objekte, finansiranja nastavnog procesa,  osiguranja sredstava za plaće uposlenika i sve druge troškove, jednako, bez izuzetka, u svim općinama i gradovima ZDK, Visoko nije svjedok takve prakse u kojoj su sredstva pravedno raspoređena.

Imajući u vidu gore navedeno, Grad Visoko neće dozvoliti da učenici borave u zapuštenim učionicama, nego će nastaviti sa projektima usmjerenim ka poboljšanju uslova za odvijanje nastavnog procesa kako posljedice neodgovornosti nadležnih organa ne bi trpjeli nastavnici i naša djeca.

Na sličan način Vlada ZDK, sa lokalnom pristrašnošću rasporedila je budžetska sredstva i u puteve, sport, kulturu…. Da li će se ista praksa nastaviti i dalje, ostaje nam da vidimo…

Press Grada Visoko

povezani članci

POPULARNO