Srijeda, 28 Februara, 2024

Zašto mačke mrze vodu

Svi vlasnici mačaka dobro znaju da njihovi ljubimci obično ne podnose vodu. Uprkos toj činjenici, mnogi vlasnici često nisu sigurni zašto je to tako. Veterinarka Marlena Lopez otkrila je nekoliko mogućih razloga zašto mačke mrze vodu.

– Mačke uopćeno ne vole vodu iz više razloga. Iako sve mačke ne mrze vodu, mnoge pokazuju prirodnu averziju. Pojedine mačke mogu razviti i strahove ili fobije u vezi s određenim stvarima ako su prethodno imale loše susrete s njima. Ako su u prošlosti imale loše iskustvo s vodom, npr. vlasnici su se koristili vodom u boci s raspršivačem kao kaznu, mogu razviti strahove povezane s tim – rekla je za Parade Pets, a prenosi Index.

Veterinarka ističe da je važno postupno uvoditi vodu nježnim pristupom.

– Možda je moguće desenzibilizirati mačku na vodu postupnim izlaganjem i pozitivnim potkrepljenjem – napomenula je Lopez.

Savjetuje se započeti dopuštanjem mački da istražuje suhu kadu i nagrađivati je poslasticama kako bi naš ljubimac to povezao s pozitivnim iskustvom. Naglašava se da je strpljenje najvažnije.

– Za mačke koje preziru vodu prisiljavanje na kupku može biti stresno i kontraproduktivno. Umjesto toga, razmislite o alternativama poput korištenja vlažnog peškira.

RTV Visoko/Avaz.ba

povezani članci

POPULARNO