Srijeda, 28 Februara, 2024

Za bolje Visoko: Urbani projekti koji će oblikovati budućnost

U kabinetu gradonačelnika Mirze Ganića održan je sastanak s arhitektom Jasminom Sirčom, Jasminom Zubićem i Farukom Šahinovićem kao predstavnicima UG Setup Visoko. Na sastanku je prisustvovala i direktorica JU Centar za kulturu, sport i informisanje Amila Koso.

Na sastanku je razgovarano o projektima koji su ranije pokrenuti, te statusima istih, ali je inicirana i realizacija drugih važnih projekata za naš Grad. Gradonačelnik Ganić zahvalio se predstavnicima UG Setup na proaktivnom radu i zajedničkom djelovanju ka realizaciji strateških projekata u našem Gradu, te istakao da se vizija razvoja Visokog ogleda u definisanju strateških pravaca za investiranje.

“Da bi se došlo do realizacije značajih investicija neophodno je osigurati adekvatnu projektno-tehničku dokumentaciju. Kada imate istu može se smatrati da ste uradili pola posla, jer vizije i projekti se ne dobijaju na dugme. Potrebno je puno truda, rada i zalaganja, a za sve pojedinačno potrebno je vrijeme” – kazao je gradonačelnik Ganić i dodao:

“Naše vizije dobijaju svoje obrise kroz različite statuse koji su zakonom propisani koje nam je trebalo i koje trebamo proći da bi se projekat u potpunosti realizovao.S ponosom ističem da smo u potpunosti završili izradu projekta rekonstrukcije ulice Alije Izetbegovića i ulice Čaršijska i ovih dana očekujemo raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, a ranije smo uklonili ruglo oko Bijele džamije, dotrajali objekat KTK u ulici Čaršijska, te objekat preko puta BH Pošte čijim uklanjanjem smo otvorili ulicu prema rijeci Fojnici. Intenzivno radimo na uljepšavanju i sanaciji fasada na objektima u vlasništvu Grada, a vidno je i da određene firme prate naše investicije, pa saniraju fasade na svojim objektima kako bi se uklopili u novi izgled našeg Visokog” – kazao je.

Ističe da je asfaltiran dio ulice Branilaca Bosne i da će se uskoro asfaltirati i dio ispred Veme, te da je rekonstruisana ulica Aleja šehida Resula. Modernim i različitim svjetlosnim dekoracijama uljepšan je Grad. Izabran je izvođač radova za izgradnju kružnog toka na semaforima i sanaciju puta u Poslovnoj zoni Ozrakovići, ulici Kadije Uvejsa i ulici Bosne Srebrene. Otvorenje Veme promijenilo je gravitaciono polje Visokog.

“Imali smo prezentaciju idejnog rješenja za rekonstrukciju gradskog kina  i trga Matrakčije, te ulazimo u fazu izrade glavnog projekta, a duboko smo u procesu izrade idejnog rješenja za plato ispred Bijele džamije gdje je uključen i cijenjeni arhitekta Zlatko Ugljen” – poručio je gradonačelnik Ganić.

Sastanak je inicirao i nove ideje, koje učesnici smatraju strateški važnim, poput izgradnje izletišta Luka koji bi trebao biti park s kupalištima, te je uz punu podršku dogovoreno da se pripreme svi neophodni elementi potrebni za pokretanje aktivnosti za izradu idejnog i glavnog projekta. Visoko zaslužuje kompleks sa ovakvim sadržajem. Park bi se sastojao od tri jezera za kupanje, od kojih je jedno riječno i dva umjetna. Park bi imao dječija igrališta, rekreativne sportske terene, zelene površine uz dostupan caffe i restoran.

Sastanak je zaključen konstatacijom da je Kulin ban festival opravdao očekivanja i da se njegova realizacija planira i u narednoj godini u okviru Dana grada Visoko. Muzički atelje, koji je jedinstven u okruženju uspio je animirati mlade izvođače koji svakodnevno stasavaju i bruse svoj kvalitet, te ih treba podržati i u okviru Visočkog ljeta, a u cilju afirmacije i prezentacije mladih i uspješnih muzičara.

Press služba Grada Visoko

povezani članci

POPULARNO