Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Vlada ZDK usvojila Nacrt zakona o robnim rezervama

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je danas Nacrt zakona o robnim rezervama ZDK i Prijedlog zakona o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK – potvrdio je nakon današnje sjednice premijer tog kantona Nezir Pivić.

To su, naveo je Pivić, dva vrlo važna zakona koji se tiču ​​rada Vlade ZDK, a koji će doprinijeti boljem rješavanju robnih rezervi.

– To je u fokusu našeg budućeg rada, iz razloga što moramo imati sigurne robne rezerve za potrebe građana ZDK-a. Kada govorimo o zakonu o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK-a, to je iz razloga da bi se rasteretio sudski sistem.

Znamo da postupci pred sudovima traju jako dugo, a da se na rješavanje određenih pitanja čeka jako puno te da u tom smislu imamo problem s učinkovitošću rada sudova. Ovo je prilika da se određeni sporovi rješavaju u mnogo kraćem i bržem postupku. To je vrlo važno pitanje za sve građane ZDK – kazao je Pivić.

Danas je, dodao je, usvojen Program utroška sredstava za Civilnu zaštitu ZDK, koji iznosi 1.600.000 KM.

– Razgovarali smo o pitanju realizacije određenih projekata iz utroška sredstava iz Kantonalne bolnice Zenica. Tu smo došli u situaciju da nekih 9.000.000 KM stoji na rješavanju, iz razloga što se to dodatno zakompliciralo odlukom gradonačelnika Zenice da bojkotuje projekte koji se odnose na KBZ.

Danas smo raspravljali o načinu i mehanizmu prevazilaženja trenutne situacije, s obzirom da su određene te formalne administrativne prepreke, koje su zaustavile defakto izgradnju Interventne kardiologije prije tri-četiri godine – gdje je bio gotov projekt i gdje plaćamo određene “penale”, upravo iz tih razloga. Zato što se, evo, spori oko zemljišta unutar kruga KBZ-a – kazao je Pivić.

Vlada ZDK je, dodao je, izdvojila i značajan dio sredstava za Osnovnu školu u Medakovu, općina Tešanj. Današnjim rješenjem izdvojeno je dodatnih 600.000 KM.

– U javnosti se više puta raspravljalo o toj školi, kao o neuslovnoj školi. Mi smo danas izdvojili jedno značajno sredstvo, koje će sigurno biti dovoljno da se može, u novoj školskoj godini krenuti s realizacijom nastave u toj školi – podvukao je Pivić.

Značajna su sredstva, kazao je, dodijelili i za pomoć boračkoj populaciji na temelju raspisanih javnih poziva.

– Radi se o kontinuiranoj pomoći za boračku populaciju, što je svakako opredjeljenje Vlade ZDK da pruži posebnu podršku budžetskoj populaciji. To se ogleda i donošenju novog zakona, gdje dolazimo do novih obaveza, u iznosu od 9.000.000 KM – kazao je Pivić.

Vlada ZDK će pomoći rješavanju zdravstvenih i stambenih pitanja, kao i drugih potreba te populacije.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO