Srijeda, 24 Aprila, 2024

Čuvena bas gitara Pola Mekartnija, ukradena 1972., konačno vraćena vlasniku

Čuvena bas gitara jednog od četiri člana Beatlesa Paula McCartneya, koja je bila ukradena 1972., vraćena je vlasniku, potvrđeno je u četvrtak na njegovom službenom siteu paulmccartney.com.

Saopćeno je da je autentičnost bas gitare službeno potvrđena, te da se Paul zahvalio svima koji su omogućili da njegov omiljeni legendarni instrument bude vraćen.

Pomenutu bas gitaru “Hofner bass model 500/1” navodno je naslijedio i odmah vratio legalnom vlasniku 21. godišnjice studentske režije Ruaidhri Guest, a drugi detalji o tome nisu objavljeni. Gost je, uz vijest o vraćanju tuđe imovine, fotografiju čuvene violine bas gitare njemačke proizvodnje, objavio na Twitteru, ali je vrlo brzo dodao da do daljnjeg neće ništa više o tome objašnjavati ni komentirati.

McCartney (82) je inače spomenutu bas gitaru kupio 1961. godine, kada je zamijenio dotadašnjeg basistu Beatlesa Stuarta Sutcliffea, koji je odlučio nastaviti muzičku karijeru i nastaviti studij slikarstva u Hamburgu.

Paul McCartney je gitaru platio oko 30 funti, što je ekvivalentna vrijednost današnjih 800 funti. Trenutna vrijednost instrumenta je neprocijenjena, a vlasnici tvornice Hofner smatraju da bi na tržištu postigla znatno veću vrijednost od slika Picassa ili Van Goghe.

Legendarni član Beatlesa ovu je gitaru koristio neprekidno do 1964., a kasnije je često bio upotrebljavan na koncertima i snimanjima. Ukupno posjeduje četiri gotovo identična takva modela i na njima povremeno svira i dan danas na turnejama diljem svijeta.

Svoju privrženost baš tom modelu bas gitare McCartney je objašnjavao upravo njenom violinskom simetričnošću, koja mu je u ranim danima karijere omogućavala da je nesmetano koristi iako je – ljevak.

Zanimljivo je da je (mnogo manje “čuvena”) gitara na kojoj je John Lennon skladao hit “I Want to Hold Your Hand, ukradena krajem 1963., ali se pojavila na aukciji 2014. i bila prodata za tek nešto manje od dva milijuna funti.

RTV Visoko/federalna.ba/Beta

povezani članci

Najnovije