Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Vlada FBiH odlučila: Minimalna plata iznosi 619 KM, ništa od obećanih 1.000 KM

U Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovin decembra 2023. godine objavljena je Odluka o iznosu najniže plate za 2024. godinu.

Najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2024. godine utvrđuje se u neto iznosu od 619,00 KM. U bh. entitetu RS minimalna plata u ovoj godini iznosi 900 KM.

Ovom Odlukom došlo je do povećanja najniže plate u odnosu na 2023. godinu za 23,00 KM.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je ova odluka proizvod zakonske obaveze Vlade FBiH koja svake godine uskladi minimalnu platu s parametrima.

“Ovdje se radi o osnovna dva parametra, jedan je inflacija, a drugi BDP. Ovo je treća godina kako vlada usklađuje plate. Oni su to morali uraditi, očito nisu mogli ispuniti priču o 1.000 KM zato što je to zahtijevalo usvajanje seta fiskalnih zakona. Mi bismo sretniji da su prošli fiskalni zakoni pa da onda možemo razgovarati o većim iznosima”, rekao je Smailbegović.

Napominje da za prvih šest mjeseci ove godine, poslodavci će se uglavnom fokusirati na isplatu jednokratne pomoći nego na povećanje plate.

“Na povećanje plate imate 60-70 posto doprinosa, a ova pomoć od dvije prosječne plate je bez doprinosa. Očekivano je da će biti ovolika minimalna plata”, rekao je Selimbegović.

Ističe da nije bilo ni realno za očekivati da će biti ispunjene najave o povećanju minimalne plate na 1.000 KM.

“Nažalost, Vlada je to pomjerila za nekih pola godine, da li će to biti i duže, ne znam. Nama je u interesu da fiskalni zakoni prođu”, rekao je Selimbegoviću razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je da će minimalna plata u 2024. godini iznositi 1.000 KM.

“Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja”, rekao je Vojin Mijatović.

Međutim, set fiskalnih zakona nije usvojen pa je i priča o minimalnoj plati od 1.000 KM ‘pala u vodu’.

povezani članci

Najnovije