VISOKO TURISTIČKO OTKRIĆE GODINE PREMA OCJENI ŽIRIJA „TURISTIČKE PATROLE“

Mostar je pobjednik projekta „Turistička patrola“ najtiražnijeg bh. lista. Grad na Neretvi tako je, prema ocjeni stručnog žirija, dobitnik prvog „Avazovog zmaja“. Među gradovima koji su ponijeli laskavu titulu turističkih centara naše zemlje, našlo se i Visoko, a najviše zahvaljujući istraživanjima Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, te turistima koji zbog piramida u Visoko dolaze iz svih dijelova svijeta.

 – Priznanje za turističko otkriće godine ide u Visoko. Priča o piramidama, hodnicima, tunelima i jednom od najljepših arheoloških parkova u jugoistočnoj Evropi, privlači turiste iz cijelog svijeta. – istaknuli su u Dnevnom avazu, čiji su novinari u protekla dva mjeseca obišli  60 gradova, naselja, sela, bili na jezerima, rijekama, probali najbolje domaće specijalitete te kroz razgovore s turistima ocjenjivali šta je najbolje u nekom kraju, šta treba popraviti, a šta preporučiti.

Sarajevo je dobilo priznanje za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, a Neum za najveći turistički potencijal koji i ove godine obara sve rekorde posjećenosti. Jahorini je pripalo priznanje za planinski turizam. Olimpijska ljepotica vraća se na staze stare slave. Brojni sadržaji privlače turiste i ljeti i zimi. Međugorju je pripalo priznanje za vjerski turizam, a činjenica da su milioni hodočasnika posjetili ovo mjesto u Hercegovini ubjedljivo ga je isturila na prvo mjesto. Turističkim biserima proglašeni su Jajce, Bihać, Tuzla i Trebinje.

povezani članci

Najnovije