Međunarodni dan pismenosti – u BiH 2,82 posto stanovnika nepismeno

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a ove godine na temu „Pismenost i razvoj vještina“.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve institucije, organizacije i inicijative da daju svoj doprinos u promociji opismenjavanja i oplemenjivanja našeg stanovništva svih životnih dobi i pozdravlja svaku plemenitu akciju usmjerenu na razvoj njihovih vještina potrebnih za ulazak na savremeno tržište rada.

U Bosni i Hercegovini je, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, po popisu iz 2013. godine, 2,82% od ukupnog broja stanovnika nepismeno. S druge strane, milioni nezaposlenih sa završenim formalnim obrazovanjem nisu u mogućnosti pronaći pristojan posao zbog nedostatka osnovnih veština potrebnih na tržištu rada.

Provedena Anketa o radnoj snazi u 2018. godini pokazala je da je stopa nezaposlenosti 18,4% (17,2% za muškarce i 20,3% za žene), a najviša je među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosila je 38,8% (35,4% za muškarce i 45,5% za žene).

Navedeni podaci ukazuju na značaj potrebe za obrazovanjem i obukom odraslih i uspostavljanjem sistema obrazovanja i obuke koji bi omogućio razvoj obrazovane, visokokvalifikovane, mobilne i kompetitivne radne snage.

Obilježavanje se vrši u svrhu promocije značaja učenja i pismenosti, te nas podsjeća na činjenicu da je oko 781 milion ljudi širom svijeta nepismen. Dvije trećine nepismenog svjetskog stanovništva čine žene i djevojčice. U mnogim dijelovima svijeta osnovno obrazovanje i dalje predstavlja luksuz do kojeg postoje brojne prepreke.

(Izvor: radiosarajevo.ba)

povezani članci

Najnovije