Četvrtak, 29 Februara, 2024

VANREDNO USKLAĐIVANJE PENZIJA OD 3,9 POSTO

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija u procentu od 3,9 posto.

Ovom odlukom, u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,9 posto, odnosno da se penzije uvećaju za ovaj procenat, počev od penzije za juli 2023. godine.

Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom člana 80. Zakona o PIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti da izvrši vanredno usklađivanje penzija, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje 25. aprila ove godine, kojim je dostavljena informacija prema kojoj su se na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku stekli uslovi, odnosno mogućnosti za vanredno povećanje penzija od 3,9 posto, s primjenom od jula mjeseca 2023. godine. U informaciji Federalnog zavoda PIO navedeno je da je prema prijedlogu vanrednog usklađivanja penzija po stopi od 3,9 posto s primjenom od jula mjeseca 2023. godine izvršena finansijska procjena prema kojoj će biti potrebno 52 miliona KM.

Podsjećamo da je Vlada FBiH početkom aprila ove godine donijela odluku o konačnom redovnom usklađivanju penzija u ovoj godini koje iznosi 16,25 posto, te sa današnjim vanrednim usklađivanjema od 3,9 posto, predstavlja ovogodišnji rast penzija više od 20 posto. Ovo je šesto povećanje penzija u posljednih godinu dana, odnosno od aprila prošle godine.

povezani članci

POPULARNO