Uspješno realizovana ekološka akcija “Čisto Visoko – Naš obraz”

Na inicijativu gradonačelnika Grada Visoko, Mirze Ganića, a povodom obilježavanja Dana
planete Zemlje, Služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove pokrenula je veliku ekološku akciju pod nazivom „Čisto Visoko – Naš obraz“ koja se realizovala u periodu od 17.04.2024. godine do 28.04.2024. godine, te je objavila Javni poziv kojim poziva sve zainteresirane građane grada Visoko, mjesne zajednice, javne ustanove, javna i privatna preduzeća, škole, udruženja, organizacije da se organiziraju i prijave učešće u akciji.
Prema evidenciji, bez obzira na vremenske prilike, učešće u akciji uzelo je oko 1700 volontera sa koordinatorima, a što pokazuje da stanovnici grada Visoko imaju razvijenu ekološku svijest.
Akcija je obuhvatila cijelo područje grada Visoko, a učesnici su sami birali lokacije koje žele očistiti od otpada. Čišćenje se vršilo na cca 30 lokacija.
U saradnji sa javnim komunalnim preduzećem JKP Visoko d.o.o. Visoko svim učesnicima je obezbjeđen potreban materijal – rukavice i kese, a koje je izvršilo i odvoz prikupljenog otpada.
Učešće su uzele i sve škole, osnovne i srednje, sa velikim brojem učenika, kao i mnogobrojna udruženja, sportski klubovi, preduzeća, mjesne zajednice, planinarska društva i privatna lica. Akcija se, uz pomoć, udruženja „Ekoviking“ i Odred Izviđača Visoko sprovodila i na našim rijekama koje protiču kroz grad.
Učešće u akciji uzeli su i volonteri koje su okupile organizacije „Aktiv žena Donje Moštre“, Sportsko ribolovski klub Visoko, FK 7. April, Udruženje roma „Bolje sutra“, Streljački klub Visoko, AM SDA Visoko, kao i stanari KS 10.

Zahvaljujemo svim volonterima koji su svojim učešćem doprinijeli da uspješno realizujemo ekološku akciju „Čisto Visoko – Naš obraz“ i samim tim doprinesemo zaštiti životne sredine.

povezani članci

Najnovije