Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Manifestacija „Susreti kraljevskih gradova“ održana u Visokom

Tradicionalna manifestacija „Susreti kraljevskih gradova“,  povodom obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj održana je danas u Visokom. U sklopu manifestacije predstavljen je projekat „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa“ pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH.

„Riječ je o Projektu pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa“. Cilj samog projekta je promocija bogatog kulturno-historijskog naslijeđa kroz izradu Interaktivne mape sa turama po modelu 360 stepeni na području Kaknja, Vareša i Visokog, kao i izrada Info tabli na kojima su predstavljeni nacionalni spomenici BiH i drugo nepokretno kulturno-historijsko naslijeđe ovih lokalnih zajednica. Organizator ovog značajnog dešavanja je Grad Visoko u saradnji sa Misijom OSCE-a i Općinama Kakanj i Vareš“- istakla je Đenana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja Visoko, koja je prisutnim predstavila ovaj projekat.

Misija OSCE-a u BiH je podržala podršku uvezivanja Kaknja, Vareša i Visokog vezano za pitanje kulturno-historijskog naslijeđa.

„Ovo je drugi po redu sastanak koji je održan u zadnjih nekoliko mjeseci i rezultirao je ovim kao što možete vidjeti Info tablama. Nadamo se da će ova inicijativa dovesti mnogo turista na ovo područje i pomoći da se pozicionira bolje i da se ojača kulturno-historijsko naslijeđe. Ukoliko iz ove inicijative budu proistekle neke naredne inicijative rado ćemo ih podržati“ – poručio je Jiri Rous šef Terenskog kancelarije u Travniku, Misije OSCE-a u BiH.

BiH je zemlja dugog i sadržajnog historijskog pamćenja. Cijeli gradovi su živa spomenička baština minulih vremena poput Vareša,Visokog, Kakanja, Jajca, ali i Ključa, Srebrenika,Tešnja, Travnika, Fojnice,  Stoca, Zenice, ali i drugih gradova i općina. Nešto više o ovim lokalnim zajednicama, materijalnom i nematerijalnom blagu kojim raspolažu, prepoznatljivom turističkom potencijalu i samom razvoju govorili su gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić, pomoćnik načelnika Općine Vareš Rusmir Berberović i načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević.

Istakli su da kroz adekvatnu brigu o postojećem i stavljanju u funkciju kulturno-historijskog naslijeđa koje to nije, doprinosimo turističkoj ponudi svoje lokalne zajednice.

„Ono što mi želimo da turistima koji dolaze u Visoko prezentiramo jeste naša historija koja je dokumentovana i dokazana, koju treba staviti u plan da svi oni koji dođu i  vide to što imamo. Sa druge strane ono što uvijek kažem i vrlo je važno, jeste to da i naši građani iz susjednih općina ali i Visokog se detaljnije mogu upoznati sa svojom historijom koja je vezana za naš grad. Mi se u Visokom imamo čime pohvaliti, radi se o sedam nacionalnih spomenika“- istakao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Brojne su općine i gradovi koje baštine  kulturno-historijsko naslijeđe iz srednjovjekovnog perioda, a među njima su i Jajce i Srebrenik, koji su danas na ovoj prigodnoj svečanosti imali svoje predstavnike, te su se prisutnima obratili načelnik Jajca Edin Hozan i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Istakli su da zahvaljujući ovakvim manifestacijama, pravimo bitne poveznice između kulture i svakodnevnog života, nastojimo naše živote učiniti kvalitetnijim, iskustveno bogatijim, stimulativnijim, slojevitijim, jer kulturne i kreativne aktivnosti imaju jak uticaj na oblikovanje našeg životnog okruženja. Posebno u pogledu turizma, jer turizam je ozbiljna privredna grana koja donosi dobit, ali u isto vrijeme lijepa i čista privredna djelatnost.

Prigodno predavanje o  „Značaju kulturno-historijskog naslijeđa za društvenu povezanost“  upriličio je dr. Mirze Džananovića. kojim nas je podsjetio na neprocjenjivo bogatstvo koje imamo, šaroliku i bogatu kulturnu prošlost naših naroda.  I predstavnici Općine Jajce upoznali su prisutne o očuvanju i promociji kulturno –historijskog naslijeđa ove općine. Prigodnim interpretacijama manifestaciju su uljepšale profesorice i učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smailović“.   Upravo ovakvi događaji šalju poruke da zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačke različitosti. Opširnije gledajte večeras u informativnoj emisiji „Visoko Info“, u programu RTV Visoko.

povezani članci

Najnovije