Srijeda, 28 Februara, 2024

Uspješno održan Prvi festival sevdalinke u organizaciji BZK “Preporod”

Festival sevdalinke pod nazivom “Mladi pjevaju sevdalinke” zahvaljujući trudu i odličnoj organizaciji BZK “Preporod” održan je sinoć u našem gradu.

Generalni cilj, jeste promocija i očuvanje sevdalinke kao kulturnog nematerijanog dobra iz oblasti muzičke djelatnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a posebnu čar Festivalu dala je visočka mladež.

“Mi već duže vrijeme radimo na afirmaciji sevdalinke, a početkom prošle godine odlučili smo da pokrenemo ovaj Festival. Godinu dana poprilično napornog rada, jer je preko 400 djece prošlo audicije, sa ponosom kažem da je naš stručni tim odabrao deset učesnika Festival finalne večeri, a druga ekipa je radila sa njima tri mjeseca i pripremala nam ovu završnu manifestaciju. Iznenađeni smo i obradovani samim  interesom djece, roditelja i naših sugrađana za ovo dešavanje, a dovoljno o tome govori podatak da je za samo sedam dana bilo preko 60 000 pregleda pjevanja naše omladine na našoj FB stranici, na što smo svi iz “Preoporoda” mnogo ponosni”- izjavio je za RTV Visoko Mersed Šahinović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Visoko.

Veliki broj posjetitelja uživao je u interpretacijama mladih izvođača za koje su organizatori pripremili vrijedne nagrade i poklone. Vjerujemo da će ovakvih događaja, posvećenih sevdalinci, koji imaju društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke kao najvrijednije muzičke baštine naših prostora bit i u narednom periodu u našem gradu. Detaljnije gledajte uskoro u programu TV Visoko.

Amra Čosić

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO