Četvrtak, 29 Februara, 2024

UG „Aktiv žena Donje Moštre”: „Naš cilj je psihološko i ekonomsko jačanje žena“

UG „Aktiv žena Donje Moštre” kroz druženja, edukacije i aktivnosti na prvom mjestu promoviše zdravlje žene kao sam društveni interes, a kroz radionice potencijale i mogućnosti lokalne zajednice. U protekloj godini realizovani su brojni projekti.

„Mi smo u 2023. ušle već sa jednim projektom koji je krenuo sa realizacijom u decembru 2022. godine, to je projekat „Jaka žene, jaka zajednica“. Radimo na način da osluškujemo želje i potrebe žena, posebno u našoj lokalnoj zajednici pa na osnovu toga i pišemo projekat, a da u njemu opet bude sadržaj onaj koji one najviše žele. Ono što je najpotrebnije ženama su psihološke radionice, praktične radionice gdje će naučiti nešto da rade i od čega će možda u skorijoj budućnosti pokrenuti i svoj mali biznis, cilj je dakle i ekonomsko jačanje žene. Prema našoj evidenciji, iz svih ovih projekata žene su ojačale, a posebno mi je drago da je to u ekonomskom pogledu. Za žene je značajno da izađu iz kuće, iz svoje zone komfora, na što su ukazali i psiholozi na svim našim radionicama, jer kada je žena psihološki jaka svi oko nje će osjetiti pozitivnu energiju“-izjavila je za RTV Visoko Medina Omanović, predsjednica UG „Aktiv žena Donje Moštre“.

Udruženje ja član Mreže žena za ruralni razvoj BiH te sudjeluje u aktivnostima koje Mreža realizuje tokom godine. Članice Udruženja aktivno učestvuju u ekološkim projektima koji se organiziraju u našem gradu. Obzirom da se žene najviše bave plasteničkom proizvodnjom,  svoje proizvode prezentuju na brojnim sajmovima širom zemlje. Kako nam otkriva predsjednica već su aplicirali za neke od projekata u 2024. godini, planova je mnogo i nadaju se ostvarenju istih. Tu je i folklorna sekcija koja veĆ prerasta u nešto ozbiljnije. Opširnije gledajte večeras u programu RTV Visoko.

povezani članci

POPULARNO