Srijeda, 24 Aprila, 2024

Udruženje slijepih Visoko organizovalo predavanje povodom Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma, jedne od najčešćih bolesti očiju

Povodom obilježavanja Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma, Udruženje slijepih Visoko je organizovalo predavanje o temi: “Glaukom, tihi kradljivac vida: informiraj – preveniraj”, koje je održano danas (subota, 16. mart) u prostorijama Društvenog centra (Gradsko kino) Visoko.

Predavanje je održala doktorica Elma Šehić i prisutne educirala o najvažnijim činjenicama vezanim za glaukom, jednu od najčešćih bolesti očiju, koja ima širok spektar simptoma, a ono što je najvažnije, ukoliko u ranom stadiju bude dijagnosticirana, može se uspješno izliječiti, tako da su tokom predavanja posebno tematizirane preventivne aktivnosti.

Doktorica Šehić je, tokom razgovora za RTV Visoko, podsjetila da su veoma česti simptomi glaukoma vezani za enornmo povišen očni pritisak koji je potrebno redovno kontrolisati, kao i da se glaukom često manifestuje bolovima iznad očiju u predjelu sinusa te da su migrene, također, veoma česta naznaka pojave glaukoma.

Dodala je da se, nažalost, glaukom veoma često otkrije u kasnom stadiju, što onda može, po oboljele, imati trajne posljedice kroz nepovratan gubitak vida.

Poručila je da su redovne kontrole najbolji vid zaštite te da se, ukoliko bude dijagnosticiran, glaukom mora kontinuirano, adekvatno i pravovremeno liječiti u saradnji s oftamolozima, koji u današnjem dobu savremene medicine, imaju pravi odgovor na sve izazove.

Prisutnima se kratko obratio i Elmedin Jusić – predsjednik Udruženja slijepih Visoko uz zahvalnost za izdvojeno vrijeme kako bi na licu mjesta dobili najadekvatnije informacije edukativnog karaktera uz poruku da jedno od najaktivnijih visočkih Udruženja nastavlja sa sličnim aktivnostima i u narednom periodu.

Pokrovitelji predavanja bili su Grad Visoko i JP BH pošta, a mi informaciju više, uz razgovor sa doktoricom Šehić, donosimo u ponedjeljak, 18. marta, u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

 

 

povezani članci

Najnovije