Srijeda, 24 Jula, 2024

U VISOKOM BORAVI POSLJEDNJA GRUPA OVOGODIŠNJE „EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM“

Kraj mjeseca septembra označava i završetak još jedne jako uspješne „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. U Visokom trenutno boravi i posljednja grupa volontera, nakon čijeg odlaska slijedi i zimska pauza, ali i pripreme za novu sezonu. O posljednjoj grupi, broju ljudi, te samim radovima, razgovarali smo s koordinatoricom Fondacije Marie- Sophie.

– U Visokom trenutno boravi petnaestak učesnika posljednje smjene ovogodišnje Ekspedicije, a kao i tokom cijele sezone i u ovoj grupi imamo ljude iz cijelog svijeta. Tu su volonteri iz Australije, Engleske, Holandije, Njemačke, Slovenije, Španije, Meksika, te naravno Bosne i Hercegovine. – pojasnila nam je Marie.

Nakon nešto lošijih i hladnijih dana, tokom kojih su volonteri radili u Prahistorijskom kompleksu tunela Ravne, protekle dane su proveli radeći na novoj sondi, te novoj lokaciji, istočnoj strani Bosanske piramide Sunca.

– Radit ćemo na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca, tačnije na sondi C koju smo otvorili prije nekih mjesec dana. Naravno, na samom početku prvo smo uradili pripreme, pa nam je tako volonter iz Engleske pomogao prilikom pravljenja stepenica do sonde, a trenutno se bavimo iskopavanjima i čišćenjima ove sonde. Kao i do sada, pronašli smo kamen i blokove koji imaju suprotan položaj od prirodnog te govore kako nije riječ o prirodnoj građevini, a čistimo i pokušavamo da pronađemo još nešto interesantno za vrijeme ovih nekoliko radnih dana. – kaže Marie-Sophie.

Grupa u Visokom boravi do subote, kada i zvanično završava ovogodišnja „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“.

– Cijelu sedmicu smo proveli radno i ovdje smo do subote. Na kraju mogu reći da smo i ove godine imali jednu nevjerovatnu sezonu, sa mnogo ljudi, mnogo novih otkrića i pronalazaka, a o tome ćemo svakako pričati i u narednim danima i sedmicama, kada ćemo imati i rezime sezone, te vidjeti odakle smo se ove godine imali volontere, iz koliko različitih zemalja, koliko ljudi, i šta je to tokom ovih nekoliko mjeseci urađeno. – kazala nam je koordinatorica Marie – Sophie.

povezani članci

Najnovije