Srijeda, 19 Juna, 2024

U utorak promocija knjige ”Studije o zlu”

Promocija knjige „Studije o zlu“, autora akademika prof. dr. Arne Johan Vetlesena, jednog od istaknutih norveških filozofa, održat će se u utorak, 21. maja u 18:00 sati u Kulturnom centru Altindag Visoko. O knjizi će govoriti prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Faik Uzunović, kao  i sam autor, akademik prof. dr. Arne Johan Vetlesen.

Arne Johan Vetlesen je član Akademije nauka Norveške i profesor Političke filozofije na Univerzitetu u Oslu. Autor je dvadesetak knjiga i stotina naučnih radova i eseja u kojima izučavao pojam zla.

Zbog svog upornog rada na izučavanju zla, ali i ljudskog dostojanstva, dobio je nagradu Fangenes Testamente (Logoraški testament, 2004. godine), koju Norveški institut za mir svake godine dodjeljuje istraživačima koji su dali poseban doprinos u borbi protiv zla.

Na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, profesoru Vetlesenu je Univerzitet u Sarajevu  2015. godine dodijelio Nagradu za mir i progres. Vetlesenovi naučni eseji su nastojanje da se nauka koristi za razumijevanje zločinačkih instikata koji završavaju genocidom.

Svi njegovi radovi imaju osnovni cilj, a to je razumijevanja uzroka, ciljeva i razmjera genocida, te prevencije genocida kao zločina i zla najvišeg ranga.

Visoko.ba

povezani članci

Najnovije