Četvrtak, 25 Jula, 2024

U tunelima Ravne otkrivena najveća koncentracija negativnih jona na svijetu

Najznačajnije otkriće tokom prošle godine bilo je u tunelima Ravne, destinaciji koja godišnje privlači desetine hiljada gostiju iz cijelog svijeta.

Protekla 2023. bila je najsupješnija godina za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” od njenog osnivanja 2005. godine. Lokacije u Visokom postale su vrhunska arheološka, turistička, naučna, kulturna, sportska, volonterska i umjetnička destinacija s rekordnim brojem posjetilaca – skoro 200.000, saopćeno je iz Fondacije.

Fondacija je nastavila i s arheološkim radovima, a tokom godine zabilježena su i brojna otkrića.

Osnivač Fondacije i pronalazač bosanskih piramida Semir Osmanagić naveo je da se ispod Bosanske doline piramida nalazi mreža tunela koja se proteže na nekoliko nivoa i koja je duga barem stotinu kilometara, a do sada su uspjeli da očiste 3,2 kilometra.

“U tunelima “Ravne 3” koje smo otkrili 2018. godine došli smo do otkrića najvećeg suhozida čija je dužina više od pet metara, a u pitanju je fenomen koji se sreće hiljadama godina unazad i prisutan je širom Mediterana. Otkriće suhozida te dužine je jedno od tri najznačajnija koja smo imali tokom prošle godine”, istaknuo je Osmanagić.

Dodao je da su drugo otkriće ulazi u nove tunele koje su nazvali “Ravne 6”, otkriveni u oktobru. Tim volontera Fondacije predvođen arheologinjom otkrio je ulaz u tunele i otvorenu sekciju dužine 70 metara, sa suhozidovima koji zatvaraju ulaze u bočne prolaze, što je scenarij kao i kod svih tunela koje su pronašli.

“U godinama koje dolaze u ovim tunelima očekujemo velike radove, ali i spektakularna otkrića”, kazao je Osmanagić.

Najznačajnije otkriće tokom prošle godine bilo je u tunelima Ravne, destinaciji koja godišnje privlači desetine hiljada gostiju iz cijelog svijeta. U prahistorijskom podzemnom kompleksu tunela Ravne otkriveno je 10 energetskih fenomena, među njima su odsustvo svih negativnih zračenja, najbolje frekvencije elektromagnetizma, ultrazvuka, originalna Šumanova rezonanca, visok nivo orgonske, životne energije, kao i najviša koncentracija negativnih jona na svijetu.

“Negativni joni su blagotvorni za ljudski organizam i zdravlje, a do sada najveće koncentracije koje su izmjerene u svijetu su bile 100.000 negativnih jona po cm3 u Zimbabveu i na Nijagarinim vodopadima, dok smo kod nas u Bosanskoj dolini piramida u novembru prošle godine izmjerili nevjerovatnih 284.000 negativnih jona po cm3, što je najveća izmjerena koncentracija ikada i bilo gdje na svijetu”, naglasio je Osmanagić.

Fondacija AP BPS

povezani članci

Najnovije