Nedjelja, 25 Februara, 2024

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

U samostanu sv. Bonaventure u Visokom ovih je dana završena prva faza očuvanja samostanskih rukopisa u sklopu međunarodnog projekta „Monastic Manuscript Project“ (MMP).

Proputovavši od Malte do Armenije o. Columba Stewart, u pratnji Walida Mourada, direktora HMML (Hill Monastic Manuscript Library) iz Libanona, došli su također u Bosnu i Hercegovinu. Susreli su se s provincijalima i biskupima te im prezentirali ideju „Globalnog kataloga rukopisa“. Pojedine su samostanske zajednice, nakon prethodnih dogovora, potpisale „Ugovor o suradnji“ kojim je strogo definiran svaki detalj oko skeniranja, pohrane i korištenja kulturnog rukopisnog blaga čuvanog u bosanskohercegovačkim samostanima.

U visočkom samostanskom arhivu pronađeno je 88 rukopisa (uvezane knjige) iz područja filozofije, književnosti, teologije, zemljopisa i dr. Pokazalo se da su ti čuvani manuskripti vrlo stari (preko 600 godina) i da treba posjedovati veliko arhivističko znanje da bi se iole znalo o čemu se radi. Stoga je HMML organizacija u samostan sv. Bonaventure poslala dvoje vrsnih arhivista iz Libanona koji su taj posao dovršili.

Tijekom prve faze projekta u posjetu su bili o. provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. U razgovorima s njima naglašeno je kako je skeniranje dokumenata tek početak. Svaki dokument treba proći dezinsekciju (papir-moljci) i zaštitu od vlage 45%-55% te stabilnu temperatura 18 ̊C – 22 ̊C. Isto tako, pojedinačni dokumenti trebaju biti smješteni u „ACID – free“ kutiju izrađenu prema dimenzijama pojedinog dokumenta.

Nažalost, bosanskohercegovački samostanski arhivi i biblioteke ne posjeduju takve uvjete te su ti vrijedni dokumenti izloženi propadanju.

„U svakom slučaju, sretni smo što imamo takve rukopise u Visokom. Instalirana tehnička oprema dobar je elektro-foto studij u kojem mogu i drugi samostani uraditi postupak digitalizacije te proslijedit ih u Globalni katalog. Nadamo se da će i lokalna ministarstva za kulturu pomoći u očuvanju ovog blaga naše Provincije i države,“ zadovoljno je istaknuo na kraju prve faze projekta visočki gvardijan fra Franjo Radman, prenosi kta.

Kako ističu iz visočkog samostana sv. Bonaventure, zub vremena nagriza civilizacijsko kulturno blago koje često uslijed ljudske nebrige stradava. Ta činjenica poziva nove generacije na odgovornost i obvezu da iznalaze načine kako to blago, kao vrijedni izvor prošlosti, sačuvati za budućnost.

RTV Visoko/federalna.ba/Visoko.co.ba

 

 

 

povezani članci

POPULARNO